Tävling SSK4, Gelleråsen Karlskoga

Förra helgen körde grabbarna 4:e tävlingshelgen av 6 i serien.

Jag var tyvärr bortrest på jobb så detta var första gången Lucas fick ansvara själv för sin racing under en hel helg. Till sin hjälp hade han sin farfar Janne och gammelmorfar Lars-Gunnar som alltid ställer upp, klippor som de är!
Lucas hade även blivit lovad support av familjen Vestling om det skulle krävas vilken känns väldigt tryggt för mig som inte kan vara med om det behöver skruvas rejält. Vestlings var även bussiga att hålla en depåplats bredvid dem till Lucas, så det var bara att rulla in på plats när de kom fram till banan på fredagen.

Albin med familj och släkt anlände också på fredagen.

Det hade körts en trackday på banan under fredagen, så de allra flesta i Renault Junior Cup hade varit där under dagen och tränat.
Precis som förra året valde vi att inte köra fredagen, utan kasta oss direkt in i tävlingen på lördagen.

Prognosen under helgen var osäker med regn enligt vissa väderappar och torrt enligt andra.

Lördag:
Denna dagen började och fortsatte blöt men började torka upp under under eftermiddagen.
Grabbarna skulle köra testet redan på morgonen och kvalet direkt efter lunch, så banan förblev blöt under deras pass.

Test:
Testet kördes med regndäck.
Dessvärre var det en förare i fältet som åkte av banan och fick bärgas, så det blev ett kortare pass med endast 9-10 körda varv.

Lucas fick 2:a bästa tid och Albin 7:e bästa i det inledande testet.

Kval:
Sittandes på distans och kollandes på bilder så bedömde jag att banan var så upptorkande till kvalet att jag på telefon rekommenderade Lucas att byta till torrdäck. Vi hade samma uppfattning, så han skiftade däck och gjorde nödvändiga inställningar på bilen.

Jag har dålig koll på Albins strategi inför kvalet då jag inte var på plats, men jag tror att han valde att köra vidare på regnsetupen.

Tyvärr var det återigen samma förare som i testet som åkte av banan och orsakade rödflagg.
Kvalet blev därför rejält avkortat och ordningen blev lite omrörd i fältet.
Lucas hade lite oflyt och kom ut dåligt efter rödflaggen, så han fick bara 6 kvalvarv med ganska mycket trafik när de flesta andra fick 7 varv.

Trots det gick det hyffsat för bägge grabbarna och resultatet blev Lucas 3:a och Albin 7:a. Detta blev startpositionerna i första racet på söndagsmorgonen.

Söndag:
Skyarna öppnade sig fullständigt under natten till söndagen så när gänget vaknade så var området på gränsen till översvämmat och många depåtält hade fått stryka på foten av tyngden från de stora vattenmassorna.

Lucas och hans farfar Janne. Foto av Racefoto.se

Lucas hade legat vaken nästan hela natten och funderat på däcksval, inställningar och strategi. När jag såg bilder och filmer från banan på morgonen så bedömde jag att den som upptorkande och att det borde gå att åka på torrdäck.
Lucas var tveksam till idén men gjorde som jag sa och lät torrdäcken från kvalet sitta kvar på bilen
När jag sen fick se livestreamingen från racet så insåg jag att jag hade haft fel. Banan var väldigt blöt fortfarande och på flera ställen var det decimeterdjupa pölar/floder de skulle ta sig igenom.
Värst var det i dubbelknixen efter hårnålen där det var en jättesjö mitt i en kurva. Det var så mycket vatten att gräsmattan vid sidan om banan låg fullständigt under vatten.
Jaja, gjort är gjort och det är bara att göra det bästa av situationen…

Race 1:
Lucas startade från ruta 3 och Albin från ruta 7.

Starten var hyffsat städad och alla kom ur första svängen utan några större incidenter. Lucas blev tyvärr lite inklämd i första svängen och fick på sina hala och kalla däck lov att släppa en placering och låg 4:a efter första kurvan.

Albin som gjorde en bra start tjänade ett par placeringar och låg 5:a efter Lucas när första de svängarna var avklarade.
Strax innan hårnålen så skulle Tim göra en omkörning av Albin och kom upp på insidan. Albin som inte ville släppa placeringen låg kvar på utsidan och de gick sedan sida vid sida in mot dubbelknixen där floden var över banan.
Albin fick total vattenplaning och efter detta var han bara passagerare med en avåkning ut på det vattendränkta gräset som följd. Tyvärr fans det ingen bärighet i marken där ute, så han blev stående i väntan på bärgning och det blev säkerhetsbil för resten av fältet.
Bärgningen gick ganska fort men racet kortades med några varv för övriga medan Albin åkte lastmaskin in i depån.
Väldigt trist utgång av detta racet för Albins del då han gick miste om poängen från racet också.

Foto av Racefoto.se

Lucas som låg 4:a nästan hela racet och fick köra konstiga spår och leta torrare partier på banan lyckades ta sig förbi Felicia med några få kurvor kvar av sista varvet.
Han kom i mål som 3:a när målflaggan viftades.

Race 2:
Efter lunch var det dags för race 2.
Eftersom det inte hade regnat något från morgonen så var banan torr så när som på ett par partier och framförallt den stora floden i dubbelknixen där det fortfarande var mycket stående vatten.

Nu hade nog de flesta bytt till torrdäck och gjort nödvändiga inställningar, så även Lucas.

Lucas som hade näst snabbaste varvtid i race 1 fick starta i första ledet bredvid Oscar som hade pole.
Albin som inte fick några tider från race 1 fick starta sist i fältet.

Lucas lyckades behålla sin andraplats genom första svängarna och sedan drog han iväg efter Oscar och luckan till bakomvarande ökade för varje varv. Han slutade 2:a i racet med ca 7s upp till Oscar och över 17s ner till Felicia på tredjeplatsen.

Foto av Racefoto.se

Albin gjorde en bra start och ett bra första varv. Vid första passeringen av mållinjen så hade han kört upp sig från en 13:e-plats till en 8:e-plats.
Albin fortsatte sedan sin färd uppåt genom fältet under racet och när tiden var ute och målflaggan togs fram så hade han kört upp sig ända till en 5:e-plats!
En väldigt snygg uppkörning och jag kan tänka mig att han var på helspänn varje gång han skulle igenom det djupa vattnet i dubbelknixen, vilket han löste galant.

Foto av Racefoto.se

I slutet av dagen så stod det klart att Lucas lyckats med en 2:a och en 3:e-plats i racen.
Albin fick tyvärr en DNF i race 1, men en fin 5:e-plats i race 2 efter den grymma uppkörningen.

Lucas 2:a i race 2, bredvid Oscar och Felicia. Foto av Racefoto.se
Gänget som gjorde tävlingen möjlig för Lucas, Lars-Gunnar och Janne.

Nästa tävling i serien sker på Kinnekulle i början av September…