Tävling SSK5, Kinnekulle Ring

Detta inlägget kommer lite sent för jag har haft fullt upp.
Den 5:e tävlingshelgen och den näst sista i Renault Junor Cup kördes den 2-3 september på Kinnekulle Ring.

Vi har haft några helger nu där vädret har växlat mellan torrt och regn och prognosen såg ungefär likadan ut för denna helg.

Upplägget för helgen var lite annorlunda då Legend Car skulle köra sin finaltävling med många startande. Schemat för Renault blev då så att man erbjöds två paytest under lördagen och sist på dagen så kördes det ordinarie testet i tävlingen.

Lördag:
Vädret var fint med övervägande sol och torr bana.
Albin körde bägge paytesten och det ordinarie, medan Lucas valde att bara köra det sista paytestet och ordinarie.

Under hela dagen hade Albin problem med bromsarna då pedalen kunde försvinna ner och tappa tryck stundtals.
Robban skruvade och provade att byta saker mellan passen men det blev inte så mycket bättre. Något mindre läskigt blev det om man kopplade bort bromsservot, men då blev bromsen väldigt tungjobbad istället.
Albin slutförde iallafall alla sina test och presterade ändå ganska bra varvtider.

Lucas kom 2:a i varvtidsplaceringen under sina båda test, men upptäckte att det lät väldigt illa om generatorn efter test 1. Vi bytte generator mellan passen och i det ordinarie testet på eftermiddagen så fungerade allt bra.

Robban skruvade bromsar frenetiskt under kvällen och jag hjälpte honom emellanåt. Han bestämde sig för att byta huvudbromscylinder och en bromscylinder bak, men det var svårt att hitta reservdelar på plats då vi inte hade såna grejer med oss.
Moa Vestling som var med och körde paytesten hade tyvärr åkt på en riktig krasch och voltat sin bil tidigare under dagen. Som tur var hade hon klarat sig utan några skador förutom lite blåmärken, men bilen var väldigt illa däran och stod lastad på en trailer vid parc fermé.
Vestlings var i vanlig ordning underbart snälla och Robban kunde gå och skruva bort det han behövde från hennes bil.
Jag själv passade på att bada i bromsvätska då jag låg under Albins bil och samtidigt välte en oljedunk på depåmattan där jag låg. Bara att kassera kläderna och ta en dusch…

Kvällen avslutades med en gemensam middag och kräftskiva med Lucas gäng bestående av undertecknad, Lalla, Inger och Janne samt Vestling-gänget och Albin och Robban. Samtliga Västeråsare samlade…
Det var jättetrevligt och vi åt nyfångade vätternkräftor och västerbottenpaj.
Kött grillades till de som inte ville ha kräftor.
Vi hade helgen innan varit och fiskat kräftorna själva, vilket var ett kul äventyr det med.

Foto: Inga-Lill Vestling

Söndag:
När vi vaknade på söndagen så kändes det som att regnet hängde i luften.
Grabbarna skulle köra sitt kval ganska tidigt på morgonen så vi tvekade länge vilka däck vi skulle köra. Det var väldigt dimmigt och grått, men banan var fortfarande torr.

Tidskval:

Albin valde att gå ut på slitna torrdäck vilket brukar vara att föredra på denna banan om den är torr.
Lucas åkte på mer mönstrade däck ifall regnet skulle komma under racet.

Med facit i hand så skulle vi valt slitna däck på Lucas bil eftersom banan förblev torr under hela kvalet och greppnivån steg.

Albin lyckades få till 4:e bästa tid i kvalet och Lucas fick 5:e.
Detta skulle bli startpositionerna i race 1 strax innan lunch.

Race 1:

Albin startade från ruta 4 och Lucas från ruta 5.
Lucas fick en bra start och bland de första kurvorna så hade han hittat in på plats 4 i ledet med Albin bakom sig på plats 5.
Framför Lucas så fanns Gustav Nord som bara har kört denna säsongen men verkligen hittat farten de senaste tävlingarna. Gustav har dock inte samma erfarenhet av tävlingsheat som Lucas och Albin vilket gjorde att Lucas ganska enkelt kunde ta sig förbi Gustav efter ett varv och komma upp på 3:e-plats. Detta blev ganska snabbt en 2:a-plats i racet då Felicia som inledningsvis låg 2:a bromsade på sig uppe i kvarnkurvan och tog en rejäl sväng i gruset där uppe. Hon kom ut på banan igen men då omkring plats 7.

Albin låg ganska länge i racet och kämpade bakom Gustav vilket gjorde att Lucas kunde dra iväg och skapa en ganska stor lucka bakåt.
Albin tog sig emellertid om Gustav och upp på en 3:e-plats och denna ställning höll sig ända in i mål.
Lucas slutade 2:a och Albin 3:a.

Jättekul att Albin fick göra sällskap med Lucas på pallen och väldigt bra kört trots att bromsarna fortfarande inte var helt ok.

Pallen i Race1. Från vänster: Lucas, Oscar och Albin

Race 2:

Startpositionerna i race 2 avgörs av varvtiderna från race 1.
Lucas fick nu startruta 3 och Albin ruta 5.

Albin försökte sig på en liten luring i starten genom att gå ut bredvid Lucas i ett eget led. Det gick inget vidare då det inte finns plats för 3 bilar i bredd under bron, så han fick släppa in Gustav mellan sig och Lucas innan kvarnkurvan.

Albin låg precis som i det första racet och kämpade en stund bakom Gustav innan han tog sig förbi och upp på en fjärdeplats.

Lucas var 3:a efter de inledande svängarna och så såg det sen ut under resten av racet för hans del. Han kom i mål som 3:a med en liten lucka upp till Felicia på andraplatsen och en lucka bak till Albin på fjärde.

Slutresultatet för race 2 blev Lucas på 3:e-plats och Albin på 4:e.

Pallen i Race 2. Från vänster: Felicia, Oscar och Lucas

Lucas tar med sig ytterligare 2 pokaler hem från denna helg och roligt var det att Albin också fick med sig en pokal.

Nästa tävling är finaltävlingen i serien och sker på Falkenberg Motorbana den 30/9.