SM i Karting 2021 Rörken ring, Uppsala.

SM veckan sträckte sig från tisdagen den 3e augusti med den extra träningsdagen till lördagen den 7e augusti. Vi kom dit på måndags eftermiddagen och lyckades både finna vår depåplats som Torgny hade fixat mycket bra och ordna ett litet camp där vi skulle bo i bussarna under hela tiden.

I Albins Klass var det 34 deltagare anmälda. 33 kom till start då en inte uppfattat tidsfristen för anmälan och besiktning och fick då en vara med. I Lucas klass var de 21 ekipage anmälda som kom till start.

Tisdagens träning var välkommen då vi inte hade kört på nya utbyggda Rörken mer än ett par gånger. Albin körde första passet med träningsmotorn men vi kom snabbt fram till att resten av veckan skulle vi köra på den andra motorn som går bäst. Men nu hade vi iallafall kollat att reservmotorn fungerade OK. Träningarna flöt på bra och Albin kunde köra alla fyra passen fullt ut i torrt och fint väder. Lucas hade lite otur med materialet och fick inte köra lika mycket. Ett pass körde han dock med Albins kommande OKJ motor. En Vortex DDJ. Så nu vet vi att den fungerar. Luncherna hade vi löst för hela veckan genom att förbeställa matlådor från organisationen. Första dagen var det köttbullar med potatis, brunsås och lingon. På kvällarna grillade vi och någon gång for vi in till civilisationen och åt.

Onsdagen bjöd på lika fint väder och den officiella träningen. Tre pass utspridda över hela dagen gör att det blir ett lungt och behagligt tempo där man hinner med att både meka, äta och titta lite på de andra klasserna. Maten denna dag skulle vara pasta carbonara men liknade mest något som hunden kräkts upp. Senare på kvällen kom ett PM där arrangören ursäktade sig så mkt för den undermåliga maten och meddelande att man bytt leverantör till resten av veckan. Snyggt 👍. Träning 1 så kom Albin P7 vilket vi var nöjda med 0.373 sek bakom ledaren Scott.Träning 2 P11 och träning 3 P10.

Lucas träning 1 blev P13, 0.571 sek bakom toppen. Väldigt jämt P8- P13 på samma tiondel. Träning 2 bröt han tidigt pga tekniskt strul och träning 3 P18.

Torsdagen skulle bjuda på Warmup, tidskörning och heat 1. Återigen var det soligt, torrt och fint väder. För Albins del så kändes warmupen bra. I tidskörningen hade vi kommit överens om en taktik för att få en bra banposition. Det var fri lineup. Lite förvirring vid utsläppet gjorde att Albin kom ut i helt fel klunga och det tog ca 4 varv innan han hittat en bra position. Tyvärr gick de första varven snabbast innan däcken blivit för varma. Det blev ändå en P12 i kvalet vilket var bra. Det tråkiga var ju att det skulle bli start från yttern i samtliga heat. Heat 1 gick sådär, P14. Starten ärsvår från yttern och Albin tappade ner till P16 i starten.

Lucas tidskörning gick helt OK men han höll på att tappa bakbumpern och fick teknisk flagg ganska tidigt, fick till 16e tid av de 21. men det skillde bara 0.5 sek till den snabbaste. Heat 1 gick bättre och allt höll. Nu blev han P12.

På fredagen var det heat 2 och 3 på schemat med återigen soligt och fint väder. Lucas gjorde åter ett fint race i heat 2. Otroligt tight och en ny fin placering P11. Heat 3 blev det en 14e placering för Lucas. Här hade han en otrolig tur som precis lyckades undvika en kollision mellan Carl Karlsson och Albin Enander där Carl bröt handen.

Albin gjorde ett bra heat 2 med en bättre start och jobbade upp sig till P9. snabbaste varvet var bara 0.51 sek snabbare. Heat 3 blev jobbigt och Albin hade svåra duster med en förare som verkade ha lite svårt att se åt sidorna. I en omkörning så blev det allt för lite plats kvar på yttern i utgången och Albin gick hårt på en kurb och utnanför banan. Det blev en krökr bakaxel och placeringen blev P16.

Bara Lördagen kvar nu med förfinal och final. Vädret var till en början fint och uppehåll. Väderprognosen sa emellertid att det skulle komma regn till eftermiddagen och finalen. Både Albins och Lucas förfinal gick i torrt väder som resten av SM veckan. Resultatet från kvalheaten gav griddplatserna P12 för Albin och P13 för Lucas.

Albin Var först ut kl 0940 på lördags morgonen. Lucas kl 10.55.

Vädret var OK men mulnade sakta på och vinden ökade. Albin gjorde en bra start och var med på sin 12 plats efter starten och jobbade på bra under de första varven efter ca 5 varv var han uppe på P9 men sedan när han skulle köra om samma förare som var så mkt ivägen i förfinalen i högern efter startrakan när den tightar i och ä klart upp j’mnsider så svänger den andra rakt in i sidan på Albin som trycks upp på kurbs och tappar kontakten med backen och åker tvärs över banan och ut i gräset. som tur var lyckades han komma upp p[ banan och kör sedan upp sig från P17 till P14 som blir startposition i finalen. hade såklart hoppas på en topp tio placering och helst från innerled. nu blir det lite extra jobbigt att nå målet P10 i finalen.

Lucas förfinal blev kort. I första högern efter start så går kartar ihop och blir stående på banan just framför Lucas som nästan hinner få stopp och veja men det går inte helt att undvika och han blir tyvärr ståendes med resten totalt 8 kartar. Alla förare och kartar var hela och skulle kunna göra upp senare under dagen i finalen. Lucas skulle komma att få starta från ruta 16. Nu var det lunchpaous och regnet var i antågande. vi fick rapport från Granfors i Eskilstuna att regnet kom ca två timmar tidigare än prognosen. En liten hint om att börja skruva om till regn samt lite tips. Så gjorde vi och mycket riktigt kom regnet. Detta kunde vara positivt för oss då grabbarna ä duktiga i vått samt att motormaterialet inte spelar lika stor roll i vått som i torrt om och vi hade ju inte proffstrimmade italien motorer som märktes så väl i torrt. Albin gör en jättebra start från ruta 14 och kommer snabbt in i innerledet sen ser jag inget mer då de försvinner i ett gigantiskt regnspray. När de vänt tillbaka och kommer ut från de inledande kurvorna och ut från sprayen så ser jag att Albin är bra med på ca P10/11. Karten ser grymt bra ut och sedan börjar han plocka position efter position. Det var jättekul at se på men också otroligt nervöst. Han gör en otrolig uppkörning till P6 som han har när det åtta varv kvar. Avståndet fram till P5 är för stort men han drar ifrån 7an och har ett betryggande avstånd hela vägen till målflagg 🏁💪. Därmed kniper han sista pokalplatsen P6 av 33 startande och var såklart väldigt glad.

Nu var det bara att ladda om och lugna ner nerverna inför Lucas final. Lucas som alltid är ruskigt snabb i regn var väl den av oss som dansat mest regndans under veckan. Och regnet höll i sig det var ordentligt blött även till OKJ finalen. Bra start från ruta 16 och kommer igenom de första kurvorna bra. sen gör Lucas precis som Albin och plockar den ena placeringen efter den andra. Nervöst att se på, massor av spray kartarna sladdar och letar grepp hela tiden men det går riktigt bra för Lucas som kommer i mål som 7a 🏁💪. Tyvärr hade en förare fulbromsat före honom redan på formationsvarvet (sånt man ibland fular sig med utomlands för att ge bakomvarande bestraffning) och Lucas som inte var beredd på det fick frambumpern intryckt och det ger tidsbestraffning, så placeringen i finalen blev 9:a efter bestraffning.
SM var ju ett öppet SM, dvs att alla nationaliteter var välkomna att tävla om SM titeln. Räknar man bort Ryssen, Norrmannen och Dansken så blev ju Lucas också 6a 😃.

Vi hade en rolig, givande, utvecklande vecka. Vi hade trevligt på kvällarna med grillning och en och annan pilsner. Grabbarna såg vi inte röken av då de umgicks med alla sina kartinkompisar. Lucas genomförde ett jättebra SM i världens snabbaste juniorklass OKJ och Albin fick med sig en SM buckla från inbjudningsklassen Junior 60.