MKR 3 Södertälje 05 juni 2021.

MKR 3 Södertälje.

Årets första serietävling blev den som skulle varit nr 3. Nr 1 Västerås och nr 2 Katrineholm blev inställda på grund av Covid-19 pandemin. Det var kul att vi äntligen fick komma igång att tävla om än utan publik. Lucas skulle tävla i klassen OKJ och Albin i J 60. Vi kom på plats kvällen innan tävlingen. För en gångs skull var det ganska lungt och sansat i depå och campingen. Besiktningen gick snabbt och lätt sedan hade vi en lugn och fin kväll i perfekt väder.

Tävlingsdagen bjöd på strålande soligt väder och det skulle bli gassande hett.

Både Albin och Lucas var snabba på dagens inledande träningar Albin var snabbast i träning 1 med en tiondel före Melvin Kalousdian och även i träning 2 med 29 hundrsdelar.

Lucas var 3e snabbast i träning 1 bara dryga tiondelen efter ledaren och i träning 2 snabbast med 1.5 tiondel.

Sen var det som vanligt dax för tidskörning. Grabbarna fortsätter i samma goda anda. Albin snabbaste tid och Lucas näst snabbast 💪.

För Albins del så skulle det köras på de för säsongen nya däcken Le Cont SVA. Vi hade inte kört en meter på dessa så därför valde vi att köra på det nya settet vi hade monterat redan från träning ett för att malla in lufttryck. Vi träffade ganska rätt direkt verkade det som. Lucas och Andreas gjorde som man brukar och körde på begagnade däck under träningarna.

Albin hade pool position i heaten och i heat 1 så tappar han mot Melvin som trycker honom väl långt till höger så Albin slår av för att inte komma utanför banan där tävlingsledningen satt ut koner för att tydliggöra att det inte är ok att gå utanför banan här, men blir man tryckt så är det ju en annan sak som vi senare diskuterade inom teamet. Albin tar dock tillbaka ledningen i skarpa vänstern innan backen. I början av varv två i första svängen så får Albin Melvin i höger bak som trycker ut Albin till vänster ut på gräset och Albin tappar till P7. Nu ordentligt förbannad gör han sin bästa körning denna dag och jagar upp till P2 under de resterande åtta varven. I heat två så tar Albin starten och håller sedan P1 till mål.

För Lucas så börjar det strula i heaten. Han har ingen broms efter det första och vi får försöka komma underfund med vad som kan vara fel. Byter bromsvätska och luftar systemet så verkar det som att det ska funka till heat 2. Det verkar som att problemet kvarstår till viss del då bromsklossarna förmodligen gått för varmt och blivit glasade.

Lucas lyckas dock att bli P4 i första heatet och P6 i andra i stort sett utan bromsar, han fick sladda in i kurvan ställa upp karten på rallymaner för att få ner farten.

Nu är det dax för förfinal och det börjar bli riktigt varmt. det ska köras 16 varv i J60 och 19 i OKJ. det kommer sätta både förarna, däck och motorer på prov. Grabbarna är duktiga och håller sig i skuggan mellan racen och fyller på med resorb och vatten. Vi gör lite justeringar på kartarna så de ska orka distansen ut.

Albins förfinal går bra. Han tar starten och drar ifrån, kör mycket klokt och precis bara så mycket defensivt på de rätta ställena för att ha en komfortabel koll på hela heatet. In som P1.

Lucas som startar i ruta 5 har det jobbigt. I värmen sitter karten fast i svängarna och bromsen är fortfarande inte helt kry. Det är mycket nytt att lära med ny klass. Kanske skulle han haft andra fälgar eller tom begagnade däck! Vi lär oss hela tiden. snyggt kämpat och tar sig imål P6.

Albins final blir en riktig nagelbitare. Han tappar starten till både Melvin som trycker sig förbi in i första sväng och sen kommer Oscar Mellstig och rundar de båda på yttern i samma sväng och går till ledning. Albin ut som trea. de tre drar ifrån i samlad trupp. efter ett par varv kör Albin om de båda i uppförsbacken men det är fortfarande helt jämt. Albin och Melvin byter plats någon gång. Bakifrån har Fred Sareks fri luft och ingen att tampas med och kommer ikapp de tre. Albin återtar ledningen och i samband med att Oscar kör om Melvin för han en 7-8 meters lucka. Melvin tar tillbaka P2 och försöker jaga ikapp Albin. Det är riktigt spännande de tre sista varven men Albin har koll och håller ifrån och imål som segrare.

Lucas Håller ihop finalen bra. Han startar P6 och imål som P5. Karten kändes bättre i finalen med helt genomgågna bromsar och nya belägg. Den sista farten fanns inte där denna gång men den ska vi plocka fram. Det blev en bra avslutning på dagen även för Lucas som kände att bara utrustningen är med så är han definitivt med och slåss i OKJ.

Vi tackar Sebastian Jansson för de otroligt fina bilderna.