Easy Kart Race, Järfälla

Så fort FHM släppte lite på restriktionerna för barn och ungdomars tävlande så gick Sodakart och Järfälla MK ut och anordnade en tävling.

Tävlingen vi körde idag kallades Easy Kart Race och bestod av 2 kvalheat, förfinal och final. Tävlingen föregicks av fria träningar på förmiddagen.
Det var 9st anmälda i klass J60 och 10st i OKJ.

(nedan följer några fina bilder tagna av Sebastian Jansson)

Träningarna på förmiddagen gick i torrt så det var slicks som gällde.
Alla småkartsklasser tränade tillsammans i en grupp, likaså storkartar vilket gjorde att stundtals blev väldigt trångt och lite kaos på banan med långsamma ekipage blandade med väldigt snabba.
Tyvärr kostade detta kaos en bakfälg för Albin och en krökt bakaxel för Lucas då det blev lite sammandrabbningar i respektive grupp.

Albin körde de flesta träningarna fram till lunch medan vi valde att stå över de sista träningarna för Lucas del och istället fokusera på att försöka rikta bakaxeln hyffsat och ställa om till regninställningar eftersom regnet hängde i luften.

Efter lunch var det dags för de första kvalheaten. Vid detta tillfälle var banan blöt och skulle så förbli resten av dagen då regnet tilltog.
Vi hade bytt till regnsetup för bägge grabbarna och var redo för detta.

Startordningen var lottad och i första heatet kom Albin in på en 2:a plats från att ha startat i ruta 6. Mycket bra kört!
I andra kvalheatet kom han i mål på plats 5.
Vartefter banan blev blötare framåt dagen så fick Albin kämpa mer och mer med sämre grepp. Robban provade diverse olika inställningar och andra däck, men det blev tyvärr inte bättre på greppfronten.
Förfinalen slutade på en 5:e plats och finalen som gick på rejält blöt bana slutade på en 6:e plats.

Det var lite surt med känslan av att greppet inte fanns, men det var nyttigt för träningen att komma igång med tävlandet igen.

För Lucas del fick han de lottade startrutorna 3 i första kvalheatet och 7 i det andra.
Han lyckades bra i det blöta och slutade 2:a i första heatet och 3:a i det andra.
Förfinalen fick han starta från ruta 2, men tappade en placering och kom i mål som 3:a vilket också blev hans startplats i finalen.

Det var roligt att se Lucas bekväm i det hala underlaget i denna klassen som han bara kört i regn en gång tidigare, då också under tävling (Höstrusket 2020).
Han hängde med de två i täten bra och de tre lämnade en rejäl lucka bakom sig till de andra. Till Teodors (som ledde racet) stora förtret så stannade hans kart efter banan, vilket gjorde att Lucas nu hamnade på en andraplats som han kunde hålla ända in i mål.

Jättekul med en pallplats för honom i första tävlingen för året och hans andra tävling totalt i denna klassen. Mest behållning hade vi nog av att få träna regnkörning igen.

Efter racet var det bara att plocka ihop att blöta saker, packa in dem i bussen och bege sig hemåt på kvällskvisten för att förbereda inför skola och arbete nästa dag.