MKR 5 samt summerrace 2019 Katrineholm.

Helgen 3/4 Augusti bjöd Katrineholms Kartingklubb upp till dubbelrace. Katrineholms summerrace ena dagen och MKR 5 den andra dagen. För vår del i J60 så blev det Summerrace på lördagen samt MKR på söndagen.

Historiskt sett så har det varit ganska trångt och besvärligt med kamping och depå i Katrineholm så vi beslutade att åka dit redan på torsdagskvällen. Med vi menas Robert och Albin samt Andreas och Lucas.  På så sätt borde vi få till en bra kombinerad bo och meck kamping. Vi blev possitivt överraskade när vi anlände då de klargjort en större del avsedd för kamping 👍. Så vi fick till det riktigt bra.

Fredagen spenderades till träning och det vanliga, försöka hitta rätt bland inställningar, drev och motorer. Vi tyckte nog att vi var ganska nöjda. Enda frågetecknet var att vi tränat på begagnade däck, Lucas hade sämst däck och pga av det så var det svårt att ställa in shassiet och få till relevanta tider. Albins däck var i lite bättre skick och vi fick till konsekventa om tider. 39.9 det är ca0.5 sek från vad de snabba åker på tävling i torrt och det borde gå att få till med nya däck. Vädret var strålande ca 25 grader varmt och skulle så vara under helgen, fast något svalare på söndagen. Grabbarna var taggade, Lucas som snörpligt fick bryta MKR 3 i Rättvik under mastervarvet pga tekniska problem och sedan inte kunnat vara med och köra i MKR 4 var riktigt sugen och Albin som gillar Katrineholm såg också fram mot tävlingen.

På lördagsmorgonen var det torrt och sol. Lucas fick nya däck till andra träningen för att kolla om shassiet fungerade som vi hoppats innan tidskörningen. Lucas kapade 0.8 sekunder😱 och satte snabbaste tid.

Albin fick spara sina till tidskörningen.

Det verkar stämma att Lecontdäcken pikar redan under de första femton varven. Albin satte P3 i tidskörningen, bara 0.021 sekunder bakom P1 och Lucas fick till P6 0.138 sekunder bakom P1.

Heaten gick lite som det har gått i år. Albin tappade oftast ett par positioner i starten och höll sedan fart och position bra. Lucas gjorde bättre starter men kände inte att shassiet var riktigt som han ville. Till heat 2 tyckte jag att vi skulle pröva med en mjukare bakaxel som Per hade skickat med oss för test. Denna tävling var lämpad för test då vädret var varmt och konstant med bra grepp i banan. Först hade jag tänkt att testa på Albins kart men Andreas tyckte att då Albin kvalat så bra kanske det var bättre att testa på Lucas, det kunde ju lika gärna bli sämre som bättre. Sagt och gjort så fick det bli. Vi spenderade lunchen med att byta bakaxel. Lucas körde imål P4 och Albin P5. Lucas upplevde den mjuka axeln som något bättre i dessa förhållanden, mera följsam. Efter div bestraffningar av andra förare fick de starta förfinalen på platserna Albin P3 och Lucas P5. Förfinalen gick som tidigare. Albin förlorade ett par plaseringar i starten och Lucas lyckades bättre där. I mål som Lucas P5 och Albin P6.

I finalen Lyckades Albin äntligen bättre med sin start höll sin P6 till mål. Istället var det Lucas som missade lite och slutade P7.

Under Lördagen hade Pernilla och Ted anslutit och det blev en trevlig kväll med lite kallskuret och trevligt kartinghäng. En del mecka blev det också inkl kränga däck, största nackdelen med J60 är dessa Lecont däck.

På söndagen var det svalare och risk för någon regnskur. Och det hade regnat under natten och var fuktigt på morgonen. Första träningen gick på fuktig bana med regndäck. Det gick väl inte helt lysande men resten av dagen skulle bli torr så det spelade inte så stor roll, eller!

Kvalet gick även denna dag bra för Albin som satte P4, 0.181 sekunder bakom P1, han körde hela passet själv utan trafik men heller inte någon att jaga. Lucas hade det jobbigare och fick till P10 efter en ordentlig krigarinsatts delvis hindrad av trafik 0.414 sekunder bakom P1. Båda två åkte på nya däck denna gång.

I heat 1 låg Albin bra till som P5  när nr 214 kör rätt in i sidan på han i högern efter långrakan och Albin ramlar långt ner. Lucas kör ett fint heat och slutar P6. Albin P10.

I heat 2 så kom Dante som en projektil på innern i starten. Sen släppte Albin om nr 214 Rafael relativt tidigt, det var kanske lika bra det. Sen var det lite som om luften gått ur Albin och han släpper om både Bik och Melstig, slutar P8. Lucas lyckas plocka en placering efter väl genomfört heat, P9.

Förfinal! Risk för regnskurar, Jo visst. Och visst kom den, när J60 står uppställda för förfinal till denna MKR 5 tävling och tre minuter till start😬. Det flaggades för wetrace så alla fick 10 min till förberedelser, full kaos utbröt och alla springer och hämtar regndäck ock skruvar så mycket var och en hann.

Resultatet blev ganska lyckat för Lucas som hade ett par ordentligt slitna regndäck tillhands. De är som bäst i sådana förhållanden då banan är mera fuktig än våt, sen att Lucas gillar att köra i vått gör ju inte saken sämre och han jobbar sig upp till en P7. Albin som har mera mönster i sina däck sliter med farten och får inte till det riktigt. Det blev mest att åka på led och tappar ett antal positioner till P12 och det ser lite uppgivet ut, ingen attack alls. Han som också har tyckt om regn 🤔.

Slutgiltiga startpositioner i finalen blir Lucas P7 och Albin P11. Inför starten har Pernilla haft ett långt peptalk med Albin som är lite uppgiven och det har synts på hans körning mer och mer under dagen. Bra kvalfart men sedan inte fått till det i racen.

Albin tappar en position i starten och är näst sist ut. Lucas gör en kanonstart och är uppe på P5 då kedjan hoppar på första varvet. Ännu en final han får bryta pga tekniskt strul, surt då han såg taggad ut. Pernillas peptalk verkar ha gjort susen. Albin är snabb och visar en helt annan sida, han går på attack och pressar på men kör snyggt och fint som vanligt. Han kör om 4 stycken och sätter finalens snabbaste varvtid 🤗👍. I mål P8. Lucas kommer på P12 då han kom ett halvt varv längre än Sebastian vars motor la av ut från startgridden.

Denna helg, speciellt under lördagens Summerrace tävling har vi laborerat en hel del med inställningar. När den ena gått åt ett håll har den andre gått åt motsatt och jag tror det varit till stor nytta. Albins inställningar tror jag var bra tillslut och störst skillnad gjorde peptalket. Han hade fastnat mentalt och behövde lyftas, tur att vi har idrottsvetteranen mamma Pernilla som vet hur detta fungerar. Bara för Albin att kapsla in gokänslan och ta den med sig. Synd att Lucas inte kunde slutföra finalen och på så sätt fått med sig en liknande gokänsla, jag tror att en framskjuten placering var inom räckhåll. Men jag är övertygad om att den kommer snart. ☺️