MKR 6 Katrineholm, VINST

Den sjätte i ordningen av MKR-tävlingar anordnades i Katrineholm i helgen.
Vi åkte dit på fredagen innan tävlingen för att hinna träna.
Vi hittade ganska omgående ett par bra platser för bussarna strax utanför det trånga depåområdet och vi valde att sätta upp depåtälten där också.

Vädret var klart och hyffsat varmt en bit in på eftermiddagen innan det började komma några stänk.
Lucas och Albin var snabba runt banan hela fredagen och de fick flera bra träningspass innan vi bestämde oss för att avsluta träningen och göra oss klara för anmälan och besiktning.

Lördag:

Det var 29 st anmälda i Micro så de blev indelade i två grupper till träningar och tidskörning.
Lucas hamnade i grupp 1 och Albin i grupp 2.

De två obligatoriska träningarna gick jättebra för bägge grabbarna.
Lucas och Albin satte båda de snabbaste tiderna i deras respektive grupper i bägge träningarna!

Tidskörning:
Lucas grupp startade tidskörningen först. Jag väntade med att släppa ut honom tills dess att största delen av fältet hade kommit en bra bit ut på banan.
Det var några snabba förare som samtliga passade på att vänta bakom Lucas för att de ville ha någon att jaga.
Resten av fältet bestod av långsammare förare och till vårt förtret hade man lyckats placera alla debutanter i just denna grupp så det blev inte många fria varv för Lucas att försöka sätta en bra varvtid på. Han lyckade dock få till en bra tid (snabbast i sin grupp) trots att han bara fick 2-3 fria varv.

Albins grupp innehöll fler snabba förare. Albin gick ut tillsammans med bl.a. William och Scott och de genomförde i stort sett hela passet i klunga där de jagade varandra.
Albin lyckades med att sätta gruppens näst bästa varvtid med William strax före sig.

När man sedan slog ihop tiderna från grupperna hade Albin 2:a bästa tid och Lucas 3:e bästa. William åkte fortast på tidskörningen.

Kvalheat:
Till kvalheaten så gjorde man om grupperna till tre grupper (A, B och C).
Detta innebar att det totalt kördes tre stycken kvalheat (A+B, B+C, A+C) där varje förare körde två heat.
Lucas fick starta i ruta 2 i bägge sina kvalheat. Han kom i mål som 3:a och 1:a i dessa.
Albin fick starta i ruta 2 i sitt första kvalheatet och ruta 1 i det andra. Han kom i mål som 2:a i bägge.

Förfinal:
I förfinalen startade Lucas i ruta 2, medans Albins fick starta i ruta 3.
Lucas lyckades behålla sin placering i mål. Albin låg länge framme i toppklungan men en liten miss i en kurva gjorde att han tappade fart och blev då omkörd direkt. Efter lite brottande med andra förare så kom han i mål på pos 7. I sin strävan att köra upp sig mot täten igen efter missen så satte han förfinalens snabbaste varv.

Albin var såklart besviken efter racet för han hade ju haft topp-placeringar hela dagen.
Missar kan ju hända alla och i toppen av ett sådant här startfält så räcker det med att tappa koncentrationen för ett ögonblick eller missa en bromspunkt så har man flera snabba förare bakom som nyper platsen direkt.

Final:
Lucas fick startruta 2 bredvid William i pole. Albin fick ruta 7 från sin placering i förfinalen.

När starten gick så kom Lucas in på pos 2 bakom William i första kurvan. Albin tappade ett par placeringar och låg 9-10:a i början av racet.
Lucas låg tätt bakom William och stressade under 10 av 12 finalvarv. Med en liten lucka bakom dessa låg Scott och jagade.
Albin körde strålande och plockade placeringar. Han var uppe som 5:a ett tag om jag minns rätt, men det var tajt mellan honom och två andra förare och stundtals blev det lite kontakt mellan dessa. Tyvärr skedde en sådan incident under de sista varven där Albin drog det kortaste strået och hamnade bakom de andra tillbaka ner på pos 7.

Lucas körde smart och stressade William så gott han kunde. På varv 11 satte han in sin attack och gick om William i sista kurvan innan start/målrakan. Han höll sedan ledningen nästan hela varvet innan William precis lyckades återta sin position på långa rakan. Lucas var dock uppmärksam på omkörningen och istället för att försöka stänga och riskera dålig fart genom avslutande kurvan så gick han ut långt i kurvan så han fick med sig fart. Denna extra fart gjorde att han kunde köra om William i utgången av sista kurvan och därför ta sig först över mållinjen!

Resultatet blev Lucas som 1:a och Albin som 7:a.

Nu laddar vi om och tar nya tag i Södertälje om ett par veckor.