Tävling KS2 Rasbo, Vinst!

Igår körde vi andra deltävlingen i Uppsalas klubbserie.
Vi missade första deltävlingen som gick 16/5 då vi var slutkörda efter RMC i Västerås.
Lucas och Albin vill gärna köra denna serien eftersom de då får motta slutpris på Rasbo’s årliga prisfest i december, så vi siktar på att köra 3 av 4 deltävlingar. Tävlingsformen är ganska enkel med en träning och 2 heat som räknas som finaler och man får poäng efter placering.
Startordningen är lottad och starten sker med mastervarv som i MKR.

Jag, Lucas och Rasmus tog bussen och mötte upp Robban och Albin i Uppsala där vi stannade för att handla med oss lite mat till banan.
Det hade kommit några regnstänk på vägen till Uppsala, men prognosen visade på uppehåll fram till kvällen åtminstone.

När vi hade ätit, anmält och besiktat så startade tävlingen med en inledande träning. Banan var torr men väldigt hal då ett tjockt lager damm och fint grus hade blåst in från den närliggande crossbanan.
Bägge killarna anmärkte på att det var halt när de kom in efter träningen.
Lucas hade redan under träning visat att han kunde åka fort då han körde om några stycken och sedan utökade avståndet.
Albin såg stabil ut och höll samma fart som resten av fältet.

Jag blev förvånad över Lucas och den bestämdhet och fart han visade redan under träningen. Det känns som att något hände med honom i Skövde för det var där han började åka riktigt fort och satsa fullt. Det kanske är någon mognad i körningen han har uppnått, för det känns som det klickat åt det positiva hållet.

När det sedan var dags för heat 1 så fick Lucas startruta 3 och Albin ruta 5.
Robban hade ökat lite däckstryck och minskat spårvidden bak på Albins kart för att hitta mera grepp.
Jag smalnade av lite bak på Lucas kart också.

Precis innan fältet släpptes ut på banan så hade jag ett litet taktiksnack med Lucas angående starten eftersom jag vet att det var hans stora dilemma i Skövde där han alltid tappade placeringar. Ojämna startnummer innebär innerspår i första kurvan i Uppsala så vi skapade oss en plan för hur han skulle kunna avancera i starten, eller åtminstone inte förlora placeringar.
Motståndet var inte stort till antal, men förutom teamkompisen Albin som åker fort så var alla de andra hemmaförare och flera av dem är väldigt snabba på denna banan som de lagt kanske tusen varv på..

När starten gick så växte hornen ut på Lucas direkt. Han var med direkt när startlamporna släcktes och tog sig upp i ledningen efter första kurvan genom att göra precis som vi hade snackat om innan racet.
Albin plockade också en placering efter något varv och tog sig då upp till en 4:e plats. Tyvärr hade de tre framför honom med Lucas i spetsen dragit ifrån så pass mycket att det inte gick att jaga ifatt på de 3-4 varven som var kvar av heatet.
Lucas hade lite press bakom sig under delar av racet från Thor och Sebastian som stundtals var uppe och utmanade honom, men han körde utan att göra misstag och när målflaggan gick hade han lämnat en liten lucka till dem bakom.

I pausen som blev mellan heaten så började himlen se riktigt mörk ut och när det var ca 15 minuter till start så kom regnet.
Vi satte full fart med att byta till regndäck och göra de regninställningar på kartarna som var mest nödvändiga samtidigt som vi försökte få förarna att snabbt sätta på sig regnoveraller.
Vi hade inte brytt oss om att sätta upp några depåtält, så vi fick vackert stå och skruva i ösregnet och samtidigt försöka hålla vissa saker torra i verkstadsutrymmet i bussarna.


Som tur är så har vi fått ganska bra rutin och känsla för hur vi ska ställa in grejerna för regnkörning, även om mera tester och utprovning när det är blött skulle behövas.
Albins regndäck var dessutom nya och bara ruggade lite lätt på torrt. Regndäcken fungerar oftast som bäst när de har fått köras några pass då de kan vara väldigt hala när de är nya.


I heat 2 så fick Lucas återigen startplats 3 lottad och Albin fick då masterplats, nr 1.
Lucas gjorde en favorit i repris i starten trots att Albin som låg före honom hade hört om hans ”hemliga” plan 😉
Jag vet inte om Albin medvetet släppte förbi Lucas eller om han valde spår efter känsla så att han skulle klara kurvan under dessa svåra förhållanden.
Efter första böjen hade Lucas tagit ledningen följt av Sebastian och därefter Albin.
Så såg det ut ett par varv in i racet men tyvärr så snurrade Albin och tappade en placering. Sebastian som i inledningen hade legat och nosat på Lucas hade nu tappat eftersom Lucas körde väldigt fort trots regnet. Sebastian snurrade även han lite senare under racet, men Albin hade tappat för mycket för att hinna förbi honom. Thor var ute ur matchen då han snurrat ett flertal gånger och halkat nästan ett varv efter de andra.
Lucas fortsatte att pressa på och hade nu utökat sin ledning med ett kvarts varv när det var ett varv kvar. Jag försökte hänga ut över staketet och vifta åt honom att inte pressa så hårt och ta onödiga risker när jag såg honom komma på kontrollerad bredsladd genom böjarna. Men det gick bra och Lucas vann sista heatet ganska överlägset utan att snurra eller vara av banan vid något tillfälle.

Ställningen blev som sådan att Lucas vann bägge heaten (finalerna) och tog således en 1: plats. Resten av gänget hamnade på samma poäng allihopa och blev egentligen delad 2:a 😉
Då bästa placering räknas vid lika poäng så tillföll 2:a och 3:e plats Teresia och Thor.


Albin var lite besviken efter racet, men det gick ganska snart över för han hade nog haft rätt roligt under tävlingen ändå. Grabbarna har ju bra kompisar och har kul även mellan racen på en sån här tävling.
Lucas var jätteglad och man såg att han var stolt över att ha vunnit ärligt med bra körning. Han var snabbast under dagen och ingen kunde riktigt nå honom 🙂



Nu blir det en liten paus i tävlandet under Juli. Det ger oss lite tid att kolla igenom utrustningen, påbörja Robbans bussbygge och träna lite på hemmabanan (som vi bara besökt 2-3 ggr i år) innan MKR-karusellen drar igång igen i augusti.