Tävling MKR 4 Skövde

Denna helgen har vi varit i Skövde och kört MKR 4.
Hela familjen Hillström med hund åkte ner på fredag morgon så att vi skulle hinna med att träna litegrann på fredag eftermiddag inför lördagens tävling.
Albin var i Danmark på semester och åkte till Skövde sent på fredag kväll direkt efter att ha landat på Arlanda. Vi hade tagit hans kart med oss så att vi kunde förbereda med anmälan och besiktning.

Väderprognosen hade hela veckan visat på regn under fredagen vilket gjorde att jag förberedde Lucas kart med regninställningar redan på torsdagen. Visserligen kom det några stänk under resan ner, men när vi kom fram så var det torrt och varmt i luften så jag fick direkt sätta igång och skruva tillbaka till torrinställningar.

Skövdes bana är kurvig, ojämn och går i vänstervarv. Det är en rolig men väldigt krävande bana så man måste vara på helspänn hela tiden vilket gör att förarna blir totalt slut efter ett 10-minuterspass i den värmen som var.

Lucas hittade rytmen redan efter ett par varv och på första träningspasset var han nere på låga 43-sekunderstider. Dagens bästa låg då på ca 42,5 sekunder. Det vi märkte var att det var otroligt bra grepp på banan så mellan de kommande träningspassen så fick vi jobba med inställningar och däckstryck för att få bort grepp ur bilen. Det nöp fast rejält i böjarna och studsade kraftigt då karten var precis på gränsen till att gå upp på 2 hjul. Vi fick till det hyffsat under dagen men det blev påfrestande för Lucas att köra då han studsade upp och ner i stolen och kastades kraftigt in i sidan av stolen.

Trots att banan var krävande och utmanande så tyckte Lucas om den. Den verkade passa hans körstil och han presterade tider som bara var några få tiondelar från de snabbaste.

Resten av familjen var med och tittade och hjälpte till med riggande av depå. Jag blev otroligt imponerad av Hubbe som normalt är en ganska energisk jakthund och inte på något sätt socialtränad. Han var lugn som en filbunke hela dagen och fann sig i allt. Barnen och förbipasserande vuxna stannade och klappade på honom när han låg och kopplade av utanför depåtältet. Det var väldigt skönt då man normalt har väldigt mycket att förbereda inför en tävling och nu kunde han vara med oss hela tiden och vi märkte knappt av honom 🙂

När träningen var över så fixade vi anmälan och besiktning av kartarna inför lördagen. Det var inga konstigheter förutom att klubben bara tog swish-betalning och flertalet av de tävlande hade väldigt bristfällig mottagning på telefonerna. Alla sprang omkring som yra höns och försökte hitta hotspots för att betala 😉

Lucas hade kört slut på all soppa under träningarna så vi bestämde oss för att åka in till Skövde för att tanka och köpa med oss pizza som vi sedan avnjöt på campingen vid bussen.

 

Efter maten så försvann Lucas iväg med några andra förare för att spela fotboll. Vi kunde se dem från bussen medans vi satt utanför och avnjöt några glas vin och spelade kort med Rasmus. Det var ett rejält gäng på ca 30 ungar som hade roligt på planen.
Efter detta så såg vi bara Lucas kortare stunder då han kom för att dricka vatten och när klockan var 23:15 så fick jag gå och tjata hem honom när han och ett gäng andra hade cykeltävling på banan.

Jenny och Rasmus hade gått och lagt sig vid 23 och sov som stockar i överbädden.
Lucas somnade strax före midnatt och jag stannade uppe för att vänta in Robban och Albin som dök upp vid 00:30.
Vi kastade in Albin bredvid Lucas i våran buss och han somnade ganska omgående.
Robban gick och la sig i sin buss och jag kröp upp bredvid Jenny och Rasmus.

På morgonen så riggade Robban upp sitt depåtält och vi andra käkade lite frukost i bussen.
Albin började helt plötsligt må jättedåligt och blev tvungen att kräkas. Han hade ju varit på äventyr i Danmark hela veckan och sedan flugit och åkt bil många timmar för att direkt kastas in i en tävling. Pressen och omställningen blev nog lite för mycket för stackarn som istället för att komma ut på banan för ett par träningspass fick stå över dessa och gå och vila. Han var lite ledsen för han hade sett fram emot att köra denna tävlingen.
Så krävande som denna banan är så gjorde han helt rätt i att avstå körningen på morgonen även om det normalt sett är väldigt ofördelaktigt att komma in på tidskörning utan att ha lagt ett enda varv på banan.

Lucas körde dock 2 träningspass på morgonen innan det var dags för tidskörning. Jag hade tagit med mig en uppsättning helt nya däck som jag hade planerat att han skulle få åka på under tidskvalet, men vi valde att åka vidare på gamla träningsdäck resten av tävlingen för det var ändå så bra grepp på banan.

Lucas satte snabbaste tiden i sin grupp på träning nr 1 och näst snabbast i träning nr 2. Det var hela tiden en väldigt jämn kamp mellan honom och Herman Holmström (som senare vann hela tävlingen) där de bytte platser och bästa tid hela tiden. I träning nr 2 så hade Lucas och Herman exakt samma snabbaste tid på näst sista varvet. Speakern som hela tiden ropade ut vem som låg i ledningen visste inte hur han skulle agera när de hade kommit in på samma tid, men under sista varvet så lyckades Herman knipa en tid som var några tusendelar bättre än Lucas. Det var väldigt spännande att titta på träningarna då Lucas och Herman hade lämnat de andra långt bakom sig och hade ett riktigt tajt och bra race med snygga omkörningar.

När det var dags för tidskörning så hade Albin piggnat till så pass att han ville göra ett försök.
Det var lottad startordning och för stackars Albin så gick ju hela tidskörningen åt att lära sig banan vilket gjorde att han inte kunde prestera några topptider. Han gjorde ändå en stark insats och lämnade flera stycken bakom sig när han körde snabbare för varje varv.

Albin fick efter avslutat tidskval och vägning veta att han var lite för lätt. Lägsta vikt för kart och förare är 105 kg i klass Micro, men vågen visade 104,8 kg. Han hade nog förlorat några hekto på morgonen efter att ha mått dåligt och inte kunnat äta normalt. Det blev en nervös väntan innan omvägningen som då visade 105,0 kg och Albin var godkänd..
Det gäller att ligga på marginalerna 😉

Lucas körde väldigt snabbt i tidskvalet och kom i mål med näst bästa tid (strax efter Herman) i sin grupp vilket gav honom startplats 8 i kvalheaten då man istället startade hela fältet och slutade köra grupper.

I de följande två kvalheaten kom Lucas in som 9:a i bägge. Albin kom in på plats 23 resp. plats 19.

I förfinalen så var det ett tajt race i toppen! Det var en snabbare grupp om ca 9 ekipage som hade dragit ifrån resten av fältet och kämpade om placeringar. Lucas kom i mål som 7:a efter att ha jagat och kämpat kanonbra. Albin blev stundtals lite hindrad av andra framför och kämpade fortfarande med att hitta spåren och komma in i flytet ordentligt. Han kom i mål på plats 20, men mådde iallafall betydligt bättre nu och hade tidigare fått i sig lite mat och energi.

När det sedan var dags för final så startade Lucas som 7:a och Albin som 20:e.
Något som Lucas behöver jobba på är starter. Under hela tävlingsdagen har Lucas förlorat placeringar i starten. Han har sedan kört så pass bra så han har kunnat återta vissa placeringar, men han är alldeles för snäll och släpper av när det börjar bli trångt. Speciellt in i första böjen efter start då han istället för att stå på sig och vara tuff, släpper in folk framför sig för att undvika kollisioner när det blir trångt. Det är en jättebra egenskap, men för att vinna race så behöver han hålla sin plats så han slipper spendera resten av racet på att köra upp sig i fältet. Han har verkligen farten och tekniken för att hänga med i toppklungan.
Så i finalen halkade Lucas ner från plats 7 till plats 13 direkt efter start. Han körde sedan otroligt fokuserat och fint och när målflaggan gick så hade han kämpat sig upp som 10:a vilket blev hans slutresultat.

Albin jobbade på i bakre delen av fältet och tog sig förbi några stycken med ren och proffsig körning. Han slutade på plats 17.

 

 

Detta var en väldigt rolig och bra arrangerad tävling och den första vi har kört i år utan större kollisioner eller incidenter.
Lite olyckligt dock för Albins del som inte fick tillfälle att träna och således inte fick samma förutsättningar som alla andra.

När barnen blev för sockerstinna mellan racen så var det praktiskt att ha hundburen på plats i bussen 😉

Efter prisutdelningen på packade vi in oss i bussarna och styrde kosan hemåt med ett litet pitstop för mat på vägen…