MKR 3 Rättvik

Så här fint var vädret när vi kom till rättvik på fredagen. Med vi menar jag Robert, Pernilla, Albin och Lucas. Andreas var upptagen med arbete så vi lånade Hillströms motorhome och tog med oss Lucas till rättvik. Tack för lånet av både buss och son.

Ingen av oss hade tidigare besökt denna underbara kartbana som är en av norra europas längsta(1255m) och mest kuperade.

Lördagsmorgonen bjöd på två gånger nio minuter träning vilket inte är mycket tid att lära sig en ny bana på. Under första passet började det dessutom regna och Albin tyckte det blev för halt och avbröt passet efter ca 5 min medan Lucas kämpade på passet ut. Till pass två blev det således regndäck och båda grabbarna tyckte att det var mycket bättre och flytet började infinna sig. Till tidskörningen såg det ut att torka upp och det byttes till slicks igen. Detta väder skulle bli signifikant för dagen, skurar och en bana som just börjat torka upp innan nästa skur kom. När alla står uppställda på start gridden så börjar det regna igen och sedan släpps fältet ut på tidskörning. Vid tidskörning gäller det att sätta ett så snabbt varv som möjligt. Det snabbaste varvet för varje förare ligger till grund för startpositionen i kvalheaten. Regnet tar i och det blir ordentligt blött. Jag blir lite oväntat, faktiskt imponerad av hela startfältet som alla åker mycket behärskat under dessa hala och svåra förhållanden. Visst snurrar några och någon åker av men det hela avlöper riktigt bra. Lucas får 9:e bästa tid och Albin14:e.

                            

Till kvalheat 1 är det fortfarande vått och regndäck. I kvalheaten är det till skillnad från tidskörning position över mållinjen efter i detta fallet 5 varv som räknas. Lucas kommer in på 10:e plats och Albin på 15:e. I heat 2 snurrar Albin av och halkar ner till 20:e plats, Lucas fixar 9:e.

                       

I förfinalen blev det regndäck grabbarna är båda av banan vid varsitt tillfälle men lyckas ta tillbaka och hålla sina positioner 9:a och 15:e

.                  

Till finalen är det riktigt svårt att bestämma om de ska köra på regndäck eller slicks. Det har nästan hunnit torka upp, det finns ett smalt torrt spår på banan men regnet hänger i luften och några enstaka droppar kommer ner från en jämngrå stratus täckt himmel. De erfarna står med karten på vagnen utan monterade hjul, de ligger bredvid! Mekanikern står med mutterdragaren i handen och väntar in i det sista. Utan Andreas på plats (Pernilla gjorde ett jätte bra jobb med att rulla kartar, torka hjälmvisir och serva oss) har jag totalt åtta hjul att montera så detta är inget jag har tid att göra. Vi har gemensamt ca 10 minuter tidigare tagit beslutet att åka på regndäck, det känns säkrast men jag minskar däcks trycket litegrann för att försöka hålla ner däcks temperaturen. Så nu står vi och hoppas på regn! Flertalet väljer att åka på regndäck, några byter till slicks. En är så pass sen att byta så det visar sig efteråt att de bara fått dit två av tre av bultarna på ett av bakhjulen ordentligt och hjulet sitter och vobblar i en bult på slutet. Starten går, Lucas förlorar några placeringar och får sedan ett ganska lugnt och stabilt lopp som han slutar på en mycket fin 12:e placering. Albin krigar på från sin 15:e plats. När han ligger på 14:e så snurrar killen framför honom (en av det som valt att köra på slicks). Albin lyckas väja på utsidan i ingången till en av backarna. Ut i gräset, front bumpern slår i gräset och trycks in. Detta kallas front faring och ger normalt 10 sekunders tilläg, (indikerar att man kört in i någon för hårt bakifrån) hoppas bara någon av funktionärerna såg detta. Han lyckas ta sig ut på banan via en escape rutt men förlorar allt momentum  i uppförsbacken och halkar ner till 22:a plats. Det är 4 varv kvar och nu har nog hornen växt för han kör om en efter en av de som smet förbi och lyckas hålla sig på banan. Lucas slutar på 12:e plats och Albin på 16:e efter en mycket nervkittlande final. Och ja jag tror vi valde rätt däck, de blev inte överhettade och segraren Alice Lundberg åkte också på regndäck.

En av funktionärerna hade lyckligtvis sett Albins undanmanöver så tidstillägget ströks.

Rättvik var en mycket trevlig kart erfarenhet. Vädret satte oss på prov men vi hade alla en mycket rolig och givande helg. Jag och Andreas måste nog ta med våra kartar hit och köra några varv.