Tävling SSK1 Kinnekulle

Då har vi startat upp säsongen 2023 och kört första tävlingshelgen i serien.
Denna gången var det Kinnekulle Ring som var platsen för drabbning. Vädret var torrt och soligt, så som så många andra tävlingar under förra säsongen. Det är inte utan att man ser fram emot ett regnrace för att få testa grejerna under såna förhållanden.

Iallafall så anlände vi till banan på fredagskvällen och installerade oss bredvid Albin med familj i depån.
Eftersom vi blev så sena så valde vi att besikta och göra klart efter lördagmorgonens träning. Albins besiktning var redan avklarad under fredagen.

Lördag
Lördagen startade med en träning på morgonen där Lucas fick näst bästa varvtid i startfältet. Albins transponder fungerade inte så han fick inga tider under passet.
Det problemet lyckades Robban senare åtgärda innan kvalet lite senare på dagen.

Tidskvalet blev struligt då en bil fick haveri och stannade utmed banan efter ett par enstaka varv. Under pågående bärgning av bilen så fick grabbarna åka bakom säkerhetsbil. När bärgningen senare var klar så var klockan nere på noll och kvalet skulle egentligen ha avslutats. Det blev lätt förvirring i fältet när säkerhetsbilen senare släckte lamporna och åkte in. Man såg att flera i startfältet var avvaktande (bl.a. Lucas) och gasade inte på då de trodde att kvalet var över, medan andra gasade på och försökte sätta en snabb tid.
Efter en stund så förstod samtliga förare att de fått mer tid, så det blev 4-5 varv av fullt ös.
Detta resulterade i att Lucas fick näst bästa varvtid i kvalet och Albin hade 4:e bästa tid som också blev startpositionerna i eftermiddagens Race 1.

Race 1

I det första racet tappade Lucas en position i starten och kom igenom första böjen som 3:a.
Albin kom iväg bra på sin 4:e position och bägge grabbarna behöll dessa positioner genom hela racet och till målflagg.
Det var ett ganska odramatiskt race där det inte skedde mycket omkörningar i de grupperna som grabbarna befann sig.

Söndag
Race 2

Race 2 blev otroligt spännande framförallt p.g.a. en växelmiss i starten för Lucas.
Baserat på varvtiderna från race 1 så startade grabbarna på plats 3 för Lucas och plats 5 för Albin.
När starten gick så råkade Lucas kasta i 5:an istället för 3:an vilket gjorde att hans bil tappade all acceleration och bromsade upp i fältet. Till Lucas försvar så är växellägena väldigt knepiga i hans bil då 3:an och 5:an ligger väldigt nära varandra. Detta är något vi måste se över och åtgärda framöver!

Albin som då accelererade tätt bakom Lucas var snabbtänkt och kunde kasta sig ut på sidan och passera Lucas, tillsammans med Månz Lundström som hängde på.
Oscar och Felicia i täten hade redan fått en liten lucka till den 3-grupp som nu formades av Månz, Albin och Lucas, i den ordningen.

Efter detta började ett rafflande race om 3:e platsen. Albin och Lucas stressade Månz tätt under många varv tills Månz till sist fick en lite sämre utgång ur sista kurvan innan långa rakan. Då passade Albin direkt på att ta chansen och kunde ta sig förbi Månz innan första kurvan under bron.
Lucas som också fått en bra utgång hängde på och in under bron där det går som snabbast på hela varvet var det nu så tätt mellan dessa bilar att backspeglarna nästan gnuggade varandra.
Nu hade bägge grabbarna tagit sig förbi Månz och ordningen var nu Albin längst fram, följt av Lucas och Månz i kampen om 3:e platsen.

Det var nu bara ca 5 minuter kvar på klockan av racetiden.
Albin höll 3:e platsen ett par varv innan Lucas fick snäppet bättre utgång än Albin ur sista kurvan och gjorde en liknande omkörning av Albin som grabbarna gjort på Månz tidigare.
Men Albin kom tillbaka och höll sig kvar jämsides om Lucas ett halvt varv!
Speakern som redan innan hade kommenterat kampen om 3:e platsen väldigt mycket under livesändningen på Youtube blev ännu mer exalterad och dessa 3 grabbar fick nog mest sändningstid av alla bilar under racet.

Efter ett halvt varv så fick Albin till slut ge sig mot Lucas som var lite före in i det tajta partiet vid ”tv-krönet”, så nu var ordningen istället Lucas, följt av Albin och därefter Månz.

Lucas lyckades sedan hålla kvar 3:e platsen de 4 varven som återstod av racet men Albin och Månz var hela tiden jagandes bakom.

Race 2 utvecklade sig till ett väldigt tajt och spännande race om bronsplatsen utan kontakt och skador på bilarna. Grabbarna fick väldigt mycket tv-tid och beröm i livesändningen och senare av funktionärerna för fin och smart körning.

Lucas kunde efter helgen bärga hem två stycken 3:e platser och Albin två stycken 4:e platser.
Vinnare i bägge racen blev Oscar Klingström och tvåa blev Felicia Karlsson.

Nästa tävling är i Falkenberg den 10:e juni.