Tävling SSK 1, Falkenberg

Så var det då dags för premiärtävling i klassen Renault Junior Cup. Denna gång var det på Falkenberg motorbana med 13st startande i klassen.

Fredag:
Robban och Albin kom påbörjade den långa resan till Falkenberg strax efter lunch på fredagen, medan vi tvekade in i sista sekund om vi skulle kunna genomföra tävlingen.
Lucas hade varit sjuk hela veckan med feber, kräkningar och dålig mage, så han hade ingen energi kvar då han inte lyckats äta mer än ett par rostade mackor de senaste dagarna.
Vi bestämde oss iallafall för att göra ett försök då febern hade lagt sig och han började känna sig något bättre.
Lalla körde vår buss med biltrailern efter då jag ännu inte har tagit BE-körkort som krävs för ekipaget.
Janne och Inger hade redan på onsdagen begett sig mot Falkenberg/Ullared för att också vara med under tävlingen.

Det var en lång resa ner med många pauser, men till slut så hade hela gänget installerat sig vid bancampingen vid 22-tiden.

Lördag:

Lördagen började med att jag och Lucas anmälde oss och besiktade bilen. Robban och Albin hade redan klarat av detta på fredagkvällen då de anlände till banan innan oss.

Efter det obligatoriska förarmötet så var det dags för Test som det tydligen heter på banracingspråk, vi känner till det som obligatorisk träning i kartingen.
Träningen gick bra och grabbarna lärde sig hitta runt banan snabbt och var glada efter passet.
Albin fick till en snabb tid alldeles på slutet, men under nästan hela passet så skilde det bara 9 tusendelar mellan deras snabbaste tid. Den jämna trenden från kartingen mellan dessa grabbar verkar sitta i även i bilracing :).
Albin fick 5:e snabbaste tid i gruppen och Lucas den 6:e snabbaste.

bild från Racefoto
bild från Racefoto

Efter testet så var det en ganska lång paus till kvalet som skulle köras efter lunch.
Vi skruvade inte speciellt mycket med bilarna mellan passen, inte i närheten av så mycket som vid en kartingtävling, så det var ganska skönt att slippa stressen och kunna äta lite lunch i lugn och ro.
Robban bytte däck på Albins bil samt viktade i lite bly och jag jobbade lite med däckstryck eftersom Lucas upplevde bilen väldigt hal bak i det föregående testet.

Kvalet gick också bra utan några sammanstötningar trots att det stundtals var lite hårigt när de skulle varva några förare som var lite yviga över banan.
När kvalet var över så hade Lucas 5:e snabbaste tid och Albin 8:e snabbaste.
Albin har en lite annan modell på växellåda än vad Lucas har i sin bil och det var nog inte gynnsamt för Albin på denna snabba banan eftersom utväxlingen är olika. Man märkte tydligt att Albin behövde växla till 4:ans växel tidigare än många över långrakan.

Resultatet av kvalet innebar startruta 5 resp 8 i eftermiddagens race.

RACE:
Då var det dags, första racet i bil!
Lucas startade i ruta 5 och Albin i ruta 8.
Jag hade pratat med Lucas om att släppa av in i första böj efter att starten gått och låta hetsporrarna knuffas med varandra utan att blanda sig i.
Både Robban och jag hade samma inställning att detta är en tävling där vi ska ha kul och lära oss, inte slåss om topplaceringar med kanske trasig bil eller brutet race som följd.

När starten gick så gjorde grabbarna precis så.
Lucas höll sin 5:e plats under hela racet med en lucka fram till de framför och en jättelucka bakåt, så det blev ett race för honom i mestadels fri luft även om det ibland blev lite väl tajt när han skulle varva förare som fick blåflagg.
Lucas slutade 4:a i racet efter bestraffning av en förare framför, ett resultat vi är jättenöjda med.

bild från Racefoto

Albins start gick väldigt bra och han lyckades plocka ett par placeringar redan vid starten. Albin fick sedan ett race i om möjligt ännu mer fri luft än Lucas och behöll sin 6:e plats under racet vilket innebar en 5:e plats i resultatet pga av den bestraffade föraren i täten.

bild från Racefoto

Ett jättebra resultat av bägge grabbarna och vi hade dessutom oskadade bilar när racedagen var över.
Detta racet utgjorde också kval för söndagens race då varvtiderna under loppet skulle avgöra startposition i race 2.
Med varvtiderna grabbarna lyckats sätta så innebar detta startruta 5 för Lucas och ruta 8 för Albin i race 2 på söndagen.

Söndag:

Söndagen började med sovmorgon följt av kaffe i solen vid kanten av banan. Vi kunde i lugn och ro äta vår frukost och kolla när de andra klasserna tävlade eftersom race 2 för juniorerna inte skulle starta förrän ca kl 13.
Vädret hade dessutom förbättrat sig rejält från lördagens ganska gråa och väldigt blåsiga till att nu vara sol, mild vind och ca 17 grader.

Söndagens race blev nästan en upprepning av lördagens race för Lucas. Grabbarna undvek incidenter och Lucas fick återigen ett lugnt race där han ohotad kunde ta en 5:e plats över mållinjen.

Albins race blev dock mycket mer intensivt där han bytte placeringar med en del förare, men lyckades till slut knipa 6:e-platsen när målflaggan föll.

Vi är jättenöjda med helgens resultat i premiären. Det var en upplevelse och allt har varit väldigt trevligt och ovanligt ostressat.
Det trista när racen är över är dock att man måste packa ihop och påbörja den långa hemfärden, men om några veckor är det dags igen för SSK 2 på Kinnekulle Ring.

bild från Racefoto
bild från Racefoto
bild från Racefoto