MKR 4 Borlänge, VINST

I helgen körde vi den fjärde tävlingen i MKR-serien.

Det var Borlänge och Amsbergsbanan som var värd för denna. Microklassen skulle köra på söndagen och vi åkte i vanlig ordning upp dagen innan för att rigga depå, anmäla oss och besikta.

Det var 23st anmälda i klassen.

Väderprognosen lovade uppehåll under dagen med möjligen någon liten regnskur till finalen.

Jag och Lucas hade sett fram emot en regntävling för vi vet att han är duktig och snabb i regn och vi har ganska bra koll på regninställningarna för chassit. Dessutom så har motorkraften inte lika stor betydelse vid regnkörning.

Albin däremot åker på ett nytt chassi detta året och har inte hunnit att prova ut regninställningar i samma omfattning. Han har ju blivit ruskigt snabb i torrt dock.

När vi vaknade på söndagen så hade det regnat lite under natten men var upphåll för stunden. Banan var bara lätt fuktig vilket gjorde det svårt för oss att bestämma om vi skulle gå ut med slicks eller regndäck inför första träningspasset. Men ca en kvart innan utsläpp så började det duggregna så då var valet klart, regndäck!

Första träningen blev lite av ett kaos med kartar som snurrade och åkte av hela tiden. Lucas och Albin körde dock på snyggt utan att snurra, men eftersom det var gulflagg nästan hela racet och de hamnade i mycket trafik så blev det inga supertider. Lucas slutade 7:a och Albin 8:a i första träningen.

I träning nr2 så hade de värsta avåkarna hittat bättre inställningar så det blev färre incidenter och således färre gulflaggningar. Däremot hade det börjat regna lite kraftigare. Lucas slutade 1:a och Albin 8:a i andra träningen.

Sedan var det dags för tidskörning! Vi fick lottade startrutor på olika ställen mitt i fältet så vi bestämde oss för att släppa ut grabbarna efter att alla andra kört ut på banan och nästan kört ett varv. William Palm åkte också ut tillsammans med våra grabbar. Det visade sig vara ett bra val för Lucas, Albin och William kunde köra ganska ostört och fort under flera varv. Lucas och William bytte också plats flera gånger och turades om att dra gänget. Lucas slutade 1:a, William 2:a och Albin 3:a i tidskörningen 😁👍.

Lucas fick med den snabbaste tiden pole position och äran att vara Master i de kommande kvalheaten.

I första kvalheatet gjorde Lucas en liten tabbe in i halva racet vilket gjorde att han tappade sin ledning till William. När målflaggan gick hade han nästan lyckats ta tillbaka ledningen och gick nästan jämsides med William över mållinjen. William vann dock med endast 17 tusendelar före Lucas. Albin hade tappat en position och kom i mål som 4:a.

Det eviga regnandet tar hårt på krafterna och psyket, inte bara hos förarna utan även hos besökande småbröder 😂

I kvalheat 2 så hade Lucas verkligen hittat rytmen och han gjorde inga misstag. Han kunde defilera i mål som vinnare med hela 4,2 sekunder ner till William som 2:a. Albin kom in som 4:a återigen efter att ha kampat med andra under stora delar av racet. Han hade då både förlorat och återtagit platser på ett snyggt sätt.

Nu var det tyvärr dags för Robban att åka och jobba. Pernilla fick ta över som teamchef 😀.

I förfinalen så fick Lucas pole position igen. Han förvaltade den platsen undet hela racet och kom i mål som 1:a. Albin körde in som 4:a 👍.

Sen var det dags för final och sista racet för dagen!

Regnet som hade pendlat i intensitet under dagen hade nu tilltagit och det var rejält blött med stående vatten på banan.

Lucas från sin Masterposition kunde hålla sig kall under hela racet och vann med ganska rejäl marginal.

Albin som kämpade på längre bak i fältet fick kämpa desto hårdare för att behålla sin plats. Han körde så gott han kunde och gjorde inga misstag. Han hade dock inte motorkraften denna dag men slutade ändå på en välförtjänt 5:e plats.

Det är ju otroligt starkt av killarna att prestera en topp-5 plats i sådana här förhållanden mot andra väldigt rutinerade förare.

Efter finalen fick vi riva Lucas motor samt Robbans reservmotor som jag hade anmält för Lucas. Efter detta blev det Park ferme’ för bägge kartarna.

Allt var vid detta laget helt genomsurt av regn och depåmattorna låg och flöt i tälten. Vi var väldigt glada för kartskyddet vi hade fått i present av Robban och Albin. Det kom väl till pass i detta vädret.

Att vinna en MKR var ju såklart jättekul för Lucas. Vi hade det på känn att det kunde bli så om det var regnrace. Albin hade ju sedan tidigare en överlägsen seger i MKR 1, så han tog en 5:e plats med gott mod.