Tävling Höstrusket Västerås, pallplats

I lördags körde vi Höstrusket som är säsongens stora avslutande tävling för grabbarna.
Det blev en väldigt blöt tillställning trots att prognosen visade på uppehåll och så hade även vi hoppats.

Dagen började med blöt bana från regn kvällen innan och den hann aldrig torka upp mellan störtskurarna så alla race gick i vått med regndäck.
Vi hade sovit i bussen hela teamet efter en trevlig kväll på Pizza Hut.

Depån hade vi riggat hyggligt dagen innan tävling så på morgonen satte vi igång att förbereda kartar och chaufförer för regnrace.

Det var 25st anmälda i Formel Micro.
Endast en träning var planerad innan tidskörningen.
Träningen gick bra men det var lite kaos med många avåkningar och kartar som for hit och dit över banan.
Lucas fick 3:e bästa tid på träningen och Albin fick 12:e bästa.
Som vanligt så lade vi inte så stor vikt vid dessa tider då trafiken ställde till det en del för bägge grabbarna.
Lucas var av banan rejält vid ett tillfälle så det blev lite mekande med att byta batterifäste på hans kart efteråt.

Sen var det dags för tidskörningen. Grabbarna är medvetna om att detta är ett av dagens viktigaste race för att skaffa sig ett bra utgångsläge framöver i tävlingen. Albin fick starta mitt i fältet vid utsläpp och Lucas körde ut bland de sista.
Tyvärr hamnade Albin i mycket trafik hela tiden med långsammare förare framför sig som han kom ifatt ganska fort efter att ha släppt en stor lucka framför sig. För att inte kämpa med omkörningar och riskera kollisioner så tvingades han skapa luckor i stort sett varje varv. Detta är ju dessvärre inte bra för varvtiderna men han kom ändå i mål med 12:e bästa tiden i fältet trots att han bara fått 1-2 fria varv.
Lucas hade bättre tur där han från sitt utgångsläge längst bak i fältet kunde vänta in klungan tills de var bakom honom. Han fick på så sätt flera fria varv innan han kommit ifatt långsammare förare och kunde köra om. Han lyckades på detta sätt skaffa sig näst bästa tiden i tidskörningen.

Vi hade nu fått sällskap av Per från Tecno Sweden som hjälpte oss lite i depån och pratade taktik med grabbarna.
Ett uppskattat besök från vår sida och det tog inte en lång stund innan Per var lika engagerad i tävlingen som vi mekande föräldrar!

När det sedan var dags för kvalheaten så fick Lucas starta på pos 2 och Albin på pos 12.
Lucas körde kanonbra och lyckades behålla sin position i de bägge kvalheaten.
Han kom således 2:a totalt och fick starta på position 2 även i förfinalen.
Albin körde upp sig någon placering i varje kvalheat och kom 10:a i kvalheat 1 och 11:a i kvalheat 2.
Han fick startposition 9 i förfinalen.

Förfinalen gick bra för Lucas som under nästan hela racet låg 2:a efter William som varit snabbast hela dagen.
Tyvärr så blev det en liten fadäs med en missad blå/röd-flaggning av en långsammare förare som svängde rakt ut framför Lucas när han var på väg att varva honom. Detta gjorde att Alice som låg 3:a kunde ta sig förbi Lucas och han kom i mål på plats 3.
Lucas blev rejält irriterad av situationen med den varvade föraren som inte flyttade på sig och i sin desperation att återta andraplatsen så satte han dagens snabbaste varvtid i Micro.

Albin körde bra men lyckades inte hålla positionen i förfinalen och kom i mål på plats 13.

När det var dags för final och sista racet för dagen så hade skyarna öppnat sig på nytt och det var rejält blött på banan.
Det var svårt om inte omöjligt att se något för killarna när regn och vatten från däcksprut yrde runt dem hela tiden.


Albin som startade en bit bak i fältet fick till en kanonstart och var efter första kurvan uppe bland de 7 främsta. Otroligt bra tajmat med starten och han nöp tillfällena direkt när de dök upp att ta sig längre upp i fältet. Han låg sedan som 6-7:a stora delar av racet men tappade nån position en bit in i racet vartefter han blev tröttare och tröttare. Hans motor hade inte heller presterat riktigt på topp under dagen och att nu försöka hålla en drös med motorstarkare förare bakom sig i 14 krävande varv var för svårt även om han hade en otroligt fin och stabil teknik i det hala underlaget.
Han tappade en position precis på slutet av sista varvet men lyckades ändå komma i mål med en strålande 10:e plats!


Vi behöver se över hans motor och även chassi till nästa år för han har inte haft riktigt samma förutsättningar att placera sig bra i tävlingarna detta året, trots väldigt bra körteknik.

Lucas lyckades behålla sin 3:e plats genom starten. Denna position hade han hela racet och trots ivrigt jagande så lyckades han inte ta sig förbi Alice på andraplatsen. William, Alice och Lucas hade kört så fort och dragit ifrån resten av fältet så mycket att när målflaggan togs fram så hade de förarna som var bakom (och som inte redan fått blå/röd-flagg) halkat nästan ett halvt varv efter den ledande trion.

En överlycklig Lucas fick stå på pallen när dagen led mot sitt slut. Han kände sig nöjd med sin prestation och när man får spruta skumpa och få pokal så glömmer man lätt bort att man är förkyld och dyngsur..
Grattis till klubbkompisen William som blev dagens välförtjänte vinnare!

Vi är väldigt stolta över grabbarna och nöjda med deras prestation under året! Det har varit en utmaning för hela teamet men också otroligt roligt och lärorikt. Nu ska vi ta det vi har lärt oss under säsongen och förbättra utrustningen inför nästa säsong som vi tror kommer bli riktigt spännande!
Kan vi börja nästa år som vi har avslutat denna så kommer det bli riktigt bra 🙂

Nu väntar bara prestigetävlingen KM för vår klubb SMK Västerås Karting om en vecka.
Denna körs med klubbens hyrkartar så nu får våra grejer vila lite..