Tävling MKR1 Linköping

Idag körde vi MKR1 i Linköping.
Ingen av grabbarna har tidigare kört på denna banan och tyvärr gavs det inte tillfälle att träna på den innan tävlingen heller på grund av asfalteringsarbete.

Placeringsmässigt blev nog detta vår sämsta tävling hittills och med facit i hand så skulle nog åtminstone Lucas fått hoppa över denna tävling då han legat i hög feber och trolig influensa hela veckan innan, så han var rejält matt och orkeslös under tävlingsdagen.

Startfältet i formel Micro var så stort med 34 startande att de blev uppdelade i två grupper under träning, tidskörning och kvalheat.
Lucas och Albin presterade bra under de inledande träningarna och körde in sig på en 8:e plats i sina respektive grupper.
Även tidskörningen gick hyffsat där Albin lyckades få till 5:e snabbaste tid i sin grupp och Lucas en 9:e i sin grupp.

Under kvalheaten delades fältet upp i tre grupper där man samkörde två grupper samtidigt under kvalen.  Albin körde jättebra och var ett tag uppe och hade position 7 men blev hindrad av en långsam debutant under sista varvet och tappade två placeringar till 9:e.
Lucas snurrade ur sig ur första kvalheatet och kom in som 19 då han försökte knipa en 6:e plats. I nästa heat så kom han in som 9:a.

Hela racedagen överlag blev stundtals kaotisk då det var ett gäng debutanter med som var betydligt långsammare och yvigare i sin körning än de mer erfarna och snabbare förarna. Detta orsakade flertalet kollisioner och värst var det i finalen där det blev en jättekrock i första kurvan efter start. Om denna orsakades av en oerfaren debutant vet jag inte, men det blev flera farliga incidenter då ett gäng snabba förare kom ifatt en långsam debutant (som tycktes stå still i jämförelse) och som i sin tur blev stressad och fick panik framför de som skulle köra om.

I finalen startade Albin som kört bättre och bättre under dagen på en 14:e plats.
Lucas fick starta på en 24:e plats efter sin avåkning i det ena kvalheatet.
När starten gick i finalen blev det en jättekollision i första kurvan med många kartar inblandade. Heatet rödflaggades och när massan skingrats så stod såklart Albin, Lucas och några till kvar på banan med trasiga kartar.
Lucas kart var ändå körbar för han hade startat så långt bak i fältet att han hunnit få ner farten och kunnat slingra sig förbi några blockerande kartar. Albins kart var det tyvärr värre ställt med 🙁
Vi fick 10 minuter att fixa till den för start, men efter att ha sprungit till tälten och hämtat verktyg hade Robban bestämt att Albin var tvungen att bryta racet, då han upptäckte att Albin hade blivit påkörd så hårt bak i sidan att bakaxeln flyttat sig i sidled och vridit lagerhållarna och ramen helt sned. Efteråt upptäcktes att ramen även hade spruckit och en fälg var oval.

Såklart jättetråkigt för Albin som kört bättre och bättre hela dagen och som blir tvungen att kasta in handduken fast han inte var med och orsakade kraschen. Han var väldigt ledsen efter beskedet och med all rätt, men så är det i racing ibland.

Lucas körde bra i finalen men med startplats 24 bakom ett gäng yviga debutanter så blev han ju hindrad och blockerad under största delen av racet. Han körde om ett gäng och kom in på 20:e plats och med tanke på hans brist på ork och nedsatta reaktionsförmåga så är jag glad att han inte tog större risker för att ta sig upp genom fältet. Det var alldeles för många incidenter under dagen ändå.

Så slutsatsen är att det blev trist för grabbarna resultatmässigt där Lucas kom in på en 20:e plats och Albin på en 30:e plats efter att inte ha kört finalen. Men det var lärorikt och väldigt trevligt att besöka en sån fin anläggning. Både campingområdet och banan var kalasfin med stora ytor och ny fin asfalt.
Grabbarna hämtade sig rätt fort i humöret efter prisutdelningen och Albin knep ju iallafall sista pokalplatsen 😉

Vi tyckte det var så trevligt vid campingen så vi satte upp våra depåtält vid bussen och husbilen istället eftersom det ändå inte var så långt att gå till banan.

 

Under kvällen innan tävlingen hade grabbarna det mysigt i Jannes husbil med chips och Talang på tv.

De vuxna mekanikerna såg mest ut som ett gäng bloggande fjortisar, fullkittade i Tecno-mundering 😉

Nu kör vi ett inhopp i RMC1 (Rotax Max Challange / Raket cup) i Västerås nästa helg.

Tack Janne för hjälpen och trevligt sällskap då Hillströms inte var helt krya och pigga under helgen 🙂