Seriefinal SSK6, Falkenberg

Sent omsider kommer en racerapport från seriefinalen i Falkenberg som kördes 30/9.

Som tidigare denna säsong så var tävlingarna på Falkenberg motorbana komprimerade till en dag.
Detta innebar att ett paytest, ett ordinarie test, tidskval och två race skulle köras på lördagen.

Vi körde ner på fredagen och anlände tillsammans med Albins familj på fredagskvällen i regn och blåst. Det blåste så kraftigt så att vi inte satte upp depåtälten, utan lastade bara av i ovädret för att sen ta kväll i husbilen. Lucas hade känt sig förkyld sedan torsdagen och var lite hängig och snuvig, men vi hoppades att det skulle gå över.

Ställningen i totaltabellen inför denna tävling var att Lucas låg på en betryggande andraplats i serien och skulle i stort sett behöva bryta nåt race för att riskera den platsen. Det var heller ingen möjlighet för honom att nå Oscar som redan hade avgjort vinsten i serien.
Vår plan var därför bara att genomföra tävlingen och komma i mål med lite poäng.

Albin låg på en 4:e-plats i totalen men hade ganska mycket att behöva ta igen för att nå Felicia på tredjeplatsen. Han hade ändå mycket att köra för då tredjeplatsen låg inom räckhåll om Felicia skulle få problem.

Lördag:

På morgonen så kände sig Lucas riktigt under isen och visste inte om han skulle kunna ställa upp och köra under dagen.
Vi avstod därför paytesten under morgonen och väntade på om han skulle piggna till för att orka de krävande passen.

Albin körde paytestet och fick en bra tid som räckte till en tredjeplats efter Oscar och Felicia i resultatlistan.

Till det ordinarie testet så tyckte Lucas att han var så pass pigg att han kunde köra. Det visade sig att han hade svårt att fokusera under hela passet och blev helt slut efteråt, men fick till en tid som räckte till en fjärdeplats i listan.

Albin körde på riktigt bra och kom in på en andraplats i resultatlistan efter Oscar.

Det visade sig efter testet att vågen för vägning av bil med förare visade väldigt lätt jämfört med tidigare tävlingar. Istället för att som normalt ligga runt 925-930 kg så var vi nu farligt nära 915 som är minimivikt. Jag tog det säkra före det osäkra och lastade i ytterligare 10kg bly i Lucas bil och jag tror att Robban viktade upp Albins bil också.

Tidskval:
Nu hade Lucas med hjälp av värktabletter piggnat till litegrann.
Han körde på bra under kvalet och fick 3:e bästa tid efter Oscar och Felicia.

Albin lyckades inte riktigt hitta tillbaks till de tidigare tiderna och kom in på en 6:e-plats.

Kvalet avgör ju bara startpositionerna i första racet.

Race 1:
Detta blev ett stökigt race på många plan.
Lucas släppte ett par positioner i förstakurvan då det blev trångt och stökigt. Han blev lite tilltryckt av en förare som fått upp farten i bilen men som gärna blir lite ivrig då han saknar samma racingerfarenhet och tålamod som de mer rutinerade förarna.
På första varvet hade Lucas tappat ner till en 5-plats bakom Albin som hade lyckats köra upp sig till 4:e.

Felicia gjorde en fuling och körde in i sidan på Tim och vände runt honom i chikanen, så hon hade en bestraffning på 10s att vänta.

Efter ytterligare några varv så hade Lucas kört om ett par bilar och låg på tredjeplatsen och jagade Felicia när han fick mycket bättre fart genom högfartskurvan än Felicia. Han såg då en lucka på utsidan och smög upp bredvid henne för att göra klart omkörningen inför svängen innan målrakan. Tyvärr försökte Felicia stänga den luckan utan att vara medveten om att Lucas framdel på bilen redan var uppe i höjd med hennes bakhjul så när hon svängde in mot Lucas så hade han ingenstans att ta vägen så hon vände sin bil och körde av banan i hög fart och in i muren med en rejäl smäll.

Felicias bil stod och rykte längs med muren då det blev säkerhetsbil de minuter som var kvar av racet.

Lucas låg då på en andraplats och Albin på en tredjeplats vid målgång.
Efter racet så blev Lucas inkallad till domarna för att diskutera händelsen med Felicia. Det var ett väldigt svårbedömt läge med dåliga kameravinklar just vid platsen för incidenten, men efter mycket överläggning så bestämde sig domarna och tävlingsledningen för att Lucas ansågs vållande då hans bil inte var tillräckligt långt upp jämsides med Felicia då hon svängde in.
Lucas blev därför diskvalificerad ur racet och fick inga poäng.
Domarna påpekade visserligen att Lucas inte hade någonstans att ta vägen när hon började svänga in, så vi hade möjligheten att överklaga beslutet.
Vi var skärrade och ledsna för Felicias skull så vi valde att inte överklaga.

Efter att ha granskat filmen från kameran inne i vår bil så ser man dock att Lucas hade en öppen yta att åka på och var tillräckligt jämsides för att det hela skulle ha betraktas som en race incident.
Det viktigaste i hela situationen var ändå att Felicia var ok efter kraschen men vi mådde såklart väldigt dåligt och tyckte synd om henne för att hennes bil var förstörd. Det var ingen som hade haft uppsåt i denna incident med så trist utgång och hela säsongen har präglats av schyssta och fina fajter med Felicia för Lucas del.

Albin som låg på en tredjeplats fick därmed en andraplats som resultat i Race 1 och var nu uppe poängmässigt på en tredjeplatsen i totalen!
Tyvärr har jag ingen bild från denna prisutdelning då jag inte kunde medverka.

Med tanke på hur Felicias bil såg ut efter racet så verkade det inte troligt att hon skulle komma till start i race 2, vilket innebar att Albin bara skulle köra på säkerhet i race 2 och ta sig i mål för att säkra poängen.

För Lucas del innebar hans uteslutning ur race 1 att han inte hade råd att förlora fler poäng om han ville behålla andraplatsen i serien.

Race 2:
Felicias team med hjälp av i stort sett hela Renault-depån hade jobbat febrilt med att försöka räta ut och rikta hennes bil så hon skulle komma till start i race 2. Hon lyckades dessutom göra det, men bilen var tyvärr för sargad för att kunna vara konkurrenskraftig i racet.

Albin startade i ruta 2 bredvid Oscar i race 2.
Lucas som först blev placerad i ruta 3 bakom Oscar trodde att han skulle få starta där, men blev riktigt irriterad när han bara nån minut innan start fick veta att han skulle bli förflyttad och starta längst bak i fältet.
Irritationen gällde inte beslutet som sådant, utan att beskedet kom i sista sekund och att det behövde krånglas med placeringar när alla redan var uppställda och laddade.
Situationen hanterades illa av tävlingsledningen då man måste ha lite framförhållning med sånt här och ska man följa reglerna så ska varenda bil bakom Lucas flyttas fram en position. Istället skulle man nu lämna lucka vid hans startposition 3 när starten gick.

Fältet gav sig sedan ut på formationsvarv efter säkerhetsbil med Albin i främsta ledet och Lucas längst bak på 12:e-plats.
Inte ens speakern hade fått den senaste informationen utan läste upp Lucas i tredje startruta i sändningen.

Starten gick bra men Albin tappade en position till Tim in i första svängen och kom igenom första varvet på en tredjeplats.
Lucas som var riktigt irriterad över startsituationen stod verkligen upp och körde!
När ett varv hade gått så hade han kört upp sig 5 placeringar och fortsatte plocka placeringar varv för varv.

Det tog bara ytterligare ett par varv innan Lucas hade passerat även Albin på sin tredjeplats och började nu ta upp jakten på Tim som var tvåa efter Oscar.
Albin tog inga risker utan ville bara komma i mål nu med bra poäng eftersom Felicias bil inte gick som den skulle och hon blev varvad gång på gång.

När det var några få minuter kvar av racet så stannade Felicias bil precis i början av start/målrakan och det blev säkerhetsbil i väntan på att de skulle kunna dra den åt sidan av banan.
Albin låg då kvar på en 4:e-plats och Lucas hade nästan jagat ikapp Tim på andraplatsen.
Många trodde nog att det skulle bli säkerhetsbil ända till målflagg, men när klockan var nere på noll så var bogseringen av Felicias bil klar och det skulle bli ett varv race att köra!

När starten gick för det sista racevarvet så var Lucas taggad till tänderna och var verkligen med i starten. Han tog andraplaceringen från Tim strax innan första svängen och höll sedan den positionen in i mål.
Detta resultat gjorde att Lucas, trots noll poäng i race 1, ändå hade god poängmarginal för att ta andraplatsen i totalen.

Albin kunde hålla resten av fältet bakom sig och kom in på en 4:e-plats och säkrade då också en tredjeplats i totalställningen!

Oscar vinnare i Race 2, följt av Lucas och Tim.

På kvällen gick hela Lucas team på middag och prisfest. Albin med familj kunde tyvärr inte medverka då Robban behövde åka hem för att jobba.

Det blev en väldigt trevlig kväll med priser, intervjuer och god mat!
Det var extra roligt att Felicia, trots att hon tappade tredjeplatsen till Albin, ändå fick en stor pokal för bästa tjej i Renault Junior Cup 2023!

Oscar vinnare av serien 2023 med Lucas på andraplats. Felicia fick pris för bästa tjej.
Intervjuer gjordes med samtliga pallkandidater i SSK.
Seriepristagarna i SSK 2023

Nu är säsongen till ända och Lucas och jag vill passa på att tacka de som gör detta möjligt 🙂

Tack till Inger, Janne och Lars-Gunnar som hängt med oss och hjälpt till hela säsongen. Ibland även hanterat det mesta då jag har varit tvungen att jobba.
Tack också till Peter och Maritha på Västmanlands Industriautomation AB för sponsringshjälp!

Nu ska vi ta denna vinter till att varva ner och fundera på vad nästa säsong ska innehålla. Som planen ser ut nu så kommer Lucas att köra ett år till i RJC, men inget är riktigt bestämt än.