Ett litet äventyr. SM i karting 2020.

I år tänkte vi att vi skulle få oss ett litet äventyr mitt i denna Covid-19 misären. SM skulle egentligen gått tidigare under våren i Uppsala på Rörken. Men då var det inte möjligt att genomföra ett SM p.g.a restriktionerna. Nu lite senare i mitten på juli har lättnader i restriktionerna gjort det möjligt. Kristianstad karting klubb har stor vana att arrangera sådana större tävlingar (tex VM 2019) och kunde med kort varsel ta på sig att ordna ett SM på deras fina anläggning Åsum ring. Vi hade tänkt köra SM på Rörken då vi tyckte att grabbarna nu har tillräckligt med erfarenhet för ett SM och när det dessutom skulle gå på Rörken som de näst efter hemmabanan Hälla kört allra mest på så skulle det ju passa väldigt bra. Nu blev det en bana vi aldrig varit på. Men alla såg fram emot en ny härlig utmaning och erfarenhet. Vi packade två bussar och ett släp fullt med alla grejer och for ner mot Kristianstad tisdagen 7 juli. Väl nere i Kristianstad stannade vi för att proviantera på Willys. När vi kom ut så öppnade jag vår buss skjutdörr för att direkt lägga in kylvaror i kylen. Jag sträckte mig fram och satte i nyckeln och startade bussen så att jag kunde dra igång kylan på 12v och inte ladda ur batteriet medans vin packade det andra. V[r buss låser sig själv om man bara öppnar skjutdörren (dålig dörrgivare) och nu hade jag nyckeln i tändningslåset och drog igen dörren och vips vart vi utelåsta där på Willys parkering. Som tur var hade jag assistance avtal och bärgningsfirman var stationerad två kvarter bort visade det sig. Så det gick väldigt snabbt och smidigt att få hjälp.

På tisdagen fixade vi vårt camp på campingen just brevid banan och reste depån. Det blåste så pass på skåneslätten att då vi rest alla tre tälten, satt fast dem i varandra och fäst våra vanliga 10 liters vattendunkar så flyttade jag bussen som stod som vindskydd. Hela vårt depåtält blåste bort över depån med Andreas och Albin hängandes varsitt tältben. Vi fick lite hjälp att bära tillbaka tälten i blåsten. sen band vi fast det i bussen och tog den andra bussen till biltema och köpte jordspik. Sedan stod det kvar 😁. På onsdagen var det anmälan, uthämtning av bränsle och däck och träning. Grabbarna körde fyra 15 minuters pass på förmiddagen. sen kunde vi ta det lite lungt på eftermiddagen. Albins däck gick väl varmt bak så vi passade på att flytta fram stolen en bit.

På torsdagen var det besiktning och två officiella träningspass. torrt och fint väder. Grabbarna börjar hitta runt banan som de tycker är riktigt bra och kul, bättre än Lonato tycker Albin.

vi fick också sällskap av vår Tecno hippi Håkan som slog läger brevid oss i depån. Perfekt med trevligt sällskap och nära till reservelsbussen. Håkan är ovärderlig att ha runt sig på och utanför en kartingbana.

På kvällarna så roade sig grabbarna med de andra karting ungdommarna, spelade fotboll, cyklade och hade det bra. Vi hittade också traktens specialitet Otto Struten 😋.

Freda

Fredag. På förmiddagen var det återigen två officiella träningar och det ser bra ut. Albin har fortfarande lite problem med att däcken blir för varma. det går ganska bra om vi kör med riktigt lågt däckstryck, men kan bli problem i de riktigt långa loppen som finalen. Då vi var i Italien spanade vi in att många där nere körde med Topkart fälgar. Sådana hade jag tänkt köpa men efter att ha blivit av med jobbet i samband med corona var det inte aktuellt. Men Andreas köpte ett sett och de verkade funka bättre än Tecno orginal magnesium som ska vara erkänt bra de också. Lucas däck ser mkt bättre ut och de kan ha högre däckstryck.

E

Efter lunch var det daxs för tidskörning och bestämma gridden till heaten. Albin och Lucas hamnade i olika grupper och Albin skulle börja. Under Lunchen hade mörka moln dragit in och det började regna. Banan hade just blivit fuktig, lite blöt. Nu när Albins grupp skulle ut så hade det varit uppehåll i ca 15 min och det lutade åt slicks. 10 min innan gridden stängde börjar det regna igen. På med regndäck. Ut till gridden 3 min kvar. det ser ut att hålla upp tar av två regndäck och sätter på två slicks. Nu kommer regnet igen och en sista gemensam analys mellan mig och Albin ger att vi sätter på regndäcken. När vi rullar ut efter att blivit klara med däcken i absolut sista sekund så är det ca 70% av kartarna som har slicks, vi hoppas att regnet håller i sig. Men redan på första varvet upphör regnet. första halvan av tidskörningen är Albin uppe på plats 3-5 men sedan torkar det upp och de med slicks åker fortare allihopa. under de sista varven börjar det regna ordentligt igen, vi hade maximal otur. Albin blir 12a i sin tidskörning 2.4 sek efter täten. Bra kämpat med fel däcksval.

Nu när regnet tilltog var däcksvalet lätt för den nästa grupp som Lucas tillhörde. Detta var bra nyheter för Lucas som brukar vara riktigt snabb i regn. Under hela tidskörningen är Lucas uppe i absoluta toppen och vi hör speakern ropa LUUUCAS HILLSTRöM många gånger. Han slutar trea i sin grupp 1.8 sek bakom 1:an 💪.

På eftermiddagen var det dax för första heatet. Grupp B+C vilket betydde att både Albin Och Lucas skulle köra. Pga att de olika kvalgruppernas bästa tider diffade rejält ( över en viss procent) så saxas grupperna till startgridden i heaten. Dåligt för Albin, Bra för Lucas. Albin körde kvalet på 1.04.4 och Lucas på 1.14.4 ändå startar Albin på ruta 12 och Lucas från ruta 3 i kvalen. Så blir det när vädret växlar och grupperna får olika förutsättningar. I heatet som är blött kommer Lucas 10a och Albin på 14 plats med 5 sek FF, synd annars hade han varit 11 bakom Lucas.

Nästa morgon lördag var det torrt och fint väder. Albin skulle köra först kl 09.30. Heatet gick ganska bra och han kom på 10e plats. Heaten var 9 varv och då var det bara de sista varvet som däcken började gå tungt, Sen var det dax för Lucas kl 09:50. Riktigt fin körning och i mål som P3.

Lucas körde sitt andra kvalheat kl 14:00 och kom på 8e plats. Körningen sitter men vi har alldeles för mycket grepp så karten fastnar mot slutet av heaten. Albin körde sedan sitt andra kvalheat kl 14:20. det gick riktigt bra med en kalas start och han kom på 7e plats. Vi hade nu sänkt däckstrycket rejält och det ser lite bättre ut än innan. Efter att alla kvalheaten var avklarade såg det ut så här.

Ett klart godkänt resultat. Lucas på P10 och Albin på P22. Båda skulle få köra final, utan att köra second chance. Målet med tävlingen var därmed uppnått 🌟 😃.

Söndag och finaldag. Warmup kl 10:50 allt ser OK ut. finalen kl 13:00 startgridd.

Solen skiner och det är varmt. 17 varv det kommer bli svårt med temperaturen i bakdäcken. Grabbarna krigar på kartarna sitter fasst. Lucas kan inte hålla jämt med de runt sig på slutet och tappar några placeringar till en 13e plats över mållinjen. Albin har det också jobbigt med för mycket fäste. Men trafiken lite längre ner i fältet är inte lika snabb som lite längre fram så han lyckas plocka några placeringar i en hård kamp och blir P18.

Jätte bra jobbat av oss alla i vårat första SM. Om man bara räknar Svenskar i detta öppna SM så blir de P10 och P13e. Kul hade vi och vi lärde oss mycket.