Tävling KS 2 Rasbo, VINST

Igår åkte Lucas och jag till Uppsala för att köra en deltävling i Rasbo MK’s klubbserie.

De är betydligt mindre tävlingar än MKR men det kändes perfekt att köra som första tävling i den snabbare klassen J60.

Tävlingsupplägget är enkelt, en träning och två finaler, där poängen från finalerna avgör slutresultatet.

Då antalet anmälda var lågt i både J60 och Mini så samkördes dessa klasser.

Lucas hade grym fart redan på träningen.

I finalerna fick han vara Master bägge gångerna och hade inga problem att hålla resten av fältet bakom sig utan vann dessa med god marginal.

Så, vinst för Lucas i J60 🏆🏁.

Som sagt, inte något kraftfullt motstånd i racen att mäta sig med, men en väldigt rolig kväll tillsammans med trevligt folk.

Thor kunde knipa segern i klassen Micro också 👍.

MKR 4 Borlänge, VINST

I helgen körde vi den fjärde tävlingen i MKR-serien.

Det var Borlänge och Amsbergsbanan som var värd för denna. Microklassen skulle köra på söndagen och vi åkte i vanlig ordning upp dagen innan för att rigga depå, anmäla oss och besikta.

Det var 23st anmälda i klassen.

Väderprognosen lovade uppehåll under dagen med möjligen någon liten regnskur till finalen.

Jag och Lucas hade sett fram emot en regntävling för vi vet att han är duktig och snabb i regn och vi har ganska bra koll på regninställningarna för chassit. Dessutom så har motorkraften inte lika stor betydelse vid regnkörning.

Albin däremot åker på ett nytt chassi detta året och har inte hunnit att prova ut regninställningar i samma omfattning. Han har ju blivit ruskigt snabb i torrt dock.

När vi vaknade på söndagen så hade det regnat lite under natten men var upphåll för stunden. Banan var bara lätt fuktig vilket gjorde det svårt för oss att bestämma om vi skulle gå ut med slicks eller regndäck inför första träningspasset. Men ca en kvart innan utsläpp så började det duggregna så då var valet klart, regndäck!

Första träningen blev lite av ett kaos med kartar som snurrade och åkte av hela tiden. Lucas och Albin körde dock på snyggt utan att snurra, men eftersom det var gulflagg nästan hela racet och de hamnade i mycket trafik så blev det inga supertider. Lucas slutade 7:a och Albin 8:a i första träningen.

I träning nr2 så hade de värsta avåkarna hittat bättre inställningar så det blev färre incidenter och således färre gulflaggningar. Däremot hade det börjat regna lite kraftigare. Lucas slutade 1:a och Albin 8:a i andra träningen.

Sedan var det dags för tidskörning! Vi fick lottade startrutor på olika ställen mitt i fältet så vi bestämde oss för att släppa ut grabbarna efter att alla andra kört ut på banan och nästan kört ett varv. William Palm åkte också ut tillsammans med våra grabbar. Det visade sig vara ett bra val för Lucas, Albin och William kunde köra ganska ostört och fort under flera varv. Lucas och William bytte också plats flera gånger och turades om att dra gänget. Lucas slutade 1:a, William 2:a och Albin 3:a i tidskörningen 😁👍.

Lucas fick med den snabbaste tiden pole position och äran att vara Master i de kommande kvalheaten.

I första kvalheatet gjorde Lucas en liten tabbe in i halva racet vilket gjorde att han tappade sin ledning till William. När målflaggan gick hade han nästan lyckats ta tillbaka ledningen och gick nästan jämsides med William över mållinjen. William vann dock med endast 17 tusendelar före Lucas. Albin hade tappat en position och kom i mål som 4:a.

Det eviga regnandet tar hårt på krafterna och psyket, inte bara hos förarna utan även hos besökande småbröder 😂

I kvalheat 2 så hade Lucas verkligen hittat rytmen och han gjorde inga misstag. Han kunde defilera i mål som vinnare med hela 4,2 sekunder ner till William som 2:a. Albin kom in som 4:a återigen efter att ha kampat med andra under stora delar av racet. Han hade då både förlorat och återtagit platser på ett snyggt sätt.

Nu var det tyvärr dags för Robban att åka och jobba. Pernilla fick ta över som teamchef 😀.

I förfinalen så fick Lucas pole position igen. Han förvaltade den platsen undet hela racet och kom i mål som 1:a. Albin körde in som 4:a 👍.

Sen var det dags för final och sista racet för dagen!

Regnet som hade pendlat i intensitet under dagen hade nu tilltagit och det var rejält blött med stående vatten på banan.

Lucas från sin Masterposition kunde hålla sig kall under hela racet och vann med ganska rejäl marginal.

Albin som kämpade på längre bak i fältet fick kämpa desto hårdare för att behålla sin plats. Han körde så gott han kunde och gjorde inga misstag. Han hade dock inte motorkraften denna dag men slutade ändå på en välförtjänt 5:e plats.

Det är ju otroligt starkt av killarna att prestera en topp-5 plats i sådana här förhållanden mot andra väldigt rutinerade förare.

Efter finalen fick vi riva Lucas motor samt Robbans reservmotor som jag hade anmält för Lucas. Efter detta blev det Park ferme’ för bägge kartarna.

Allt var vid detta laget helt genomsurt av regn och depåmattorna låg och flöt i tälten. Vi var väldigt glada för kartskyddet vi hade fått i present av Robban och Albin. Det kom väl till pass i detta vädret.

Att vinna en MKR var ju såklart jättekul för Lucas. Vi hade det på känn att det kunde bli så om det var regnrace. Albin hade ju sedan tidigare en överlägsen seger i MKR 1, så han tog en 5:e plats med gott mod.

MKR 3 Skövde.

Denna gång drog vi iväg ner till Västergötland och Skövde. Vi åkte direkt efter skolorna slutade på fredags eftermiddagen. Det var varmt ca 30 grader och långt att åka. Albin och jag kom iväg först och var på plats ca 1630. Vi hade tur och hann med två pass träning på banan som vi annars bara kört på en gång tidigare. Den gången mådde inte Albin så bra och hoppade över träningarna och gick direkt in på tidskörningen, så några varv inför tävlingen var uppskattat. Efter två fina resultat i MKR 1 och 2 var det intressant att se några av de övriga deltagarnas föräldrar stå och klocka varvtider då vi tränade;) Sista passet var vi dessutom ensamma på banan.

Lucas pappa Andreas var även denna gång borta på jobb så han hade hjälp av biträdande stallchef Janne (farfar), de tog det lungt ner och kom lite senare så det blev ingen träning för dem.

På kvällen riggade vi iordning depån och grillade korv, trevligt var det.

Lördagens tävling skulle bli extra utfodrande då väderleksrapporten lovade nya värmerekord på över 30 grader, då är det jobbigt att gå omkring i svart raceoverall och full mundering hela dagen och köra sju krävande omgångar karting.

Redan på morgonen var det hett.

Träningarna gick bra och grabbarna var med i toppstriden.

Även denna gång delades förarna upp i två grupper på tidskörningen det var totalt 27 deltagare.

Albin och Lucas hamnade i olika grupper. Lucas satte näst snabbaste tid i sin grupp 43.712 och Albin näst bästa tid i sin grupp 43.210 bakom snabbe klubbkompisen William Palm 43.189, knappt mätbar skillnad…

Lucas tid räckte till 6:e bästa tot av de två grupperna. Mycket bra kvalat på en i stort sätt okänd bana av grabbarna.

I heat 1 kom de imål som Albin 4:a och Lucas 5:a med William som 1:a. Hemmaföraren Alx Fredsson som 2:a och snabba Thor Sundberg som 3:a.

I heat 2 så fick Lucas bränslelekage från bensintanken, det var anslutningen till bensinslangen på tanken som gängat upp sig så pass att det började läcka bränsle. I det varma vädret kände Lucas de flycktiga bensinångorna och visste inte riktigt var det läckte. Han beslutade sig då för att avbryta körningen och åkte in i depån och stängde av motorn. Säkerheten främst, bra Lucas. Felet var lätt åtgärdat men det blev en 25 plats i heatet och det skulle ju flytta ner Lucas långt bak i startgridden till förfinalen. Bara att bita ihop och kriga på. Albin kunde fullfölja heatet och kom in på en 4:e plats.

I förfinalen Fick Albin starta på 4.e plats och både minnet och dokumentationen sviker lite när det gäller Lucas startposition men jag tror dev var i 17 rutan han startade. efter att ha lagt ihop de två resultaten i heaten 5 och 25.

Dax för förfinal. Det blev ett stökigt race med många incidenter ett par rejäla krascher mycket gulflagg.

Det som var positivt att se var att Lucas lyckades undvika kollisionerna som var framför honom och klättrade snabbt upp i fältet. Efter en jättefin kämpar insatts kom han imål som 6:a!… Albin krigade på från sin 4:e position hade bra fart men inte riktigt tillräckligt för att ta sig om Thor och Axl som låg före. William drog ifrån i täten, ohotad. På varv 4 så försöker Thor köra om Alx, de krokar ihop och står plötsligt på tvären framför Albin som gör det ända rätta och vejar ut på gräset. Han lyckas ta sig ut på banan igen men blir då omkörd av de tre som kommer bakom Scott Lindblom, Charlie Lindmark och Alx Fredsson. Surt såklart men vi var tacksamma att han kunde fortsätta. Han låg nu 5:a och jagade på för att komma ikapp. ett par varv från mål är han ikapp Alx oc kommer om ganska fort, till framförvarande är avståndet för långt för att hinna ta igen och han får vara mycket nöjd med 4:e platsen efter avåkningen.

De startar alltså i finalen på plats 4:a för Albin och plats 6 för Lucas.

Finalen börjar med ett stökigt mastervarv med rödflaggning av starten. Då många bytt positioner, kört in i varandra och fått frambumpern intryckt ges tio minuter för att ställa allt tillrätta. Hela fältet står nu ute på banan under en gassande sol och en temperatur på 33 grader i skuggan, olidligt. Tillslut kommer de iväg och de våra får en bra start och håller sina positioner. Albin tar sig förbi Charlie ganska snart och sätter efter Scott som klarar sig ett par varv men blir snyggt omkörd i den snabba vänstern efter start och mål rakan. William är alltför långt framför och Albin tar sig i mål som 2:a. Lucas lyckas också plocka 2 placeringar efter en snygg körning och kommer då på en fin fin 4:e plats. Det hade vi inte vågat hoppas på efter heatet med bensin läckan.

Efter en galet varm dag får vi summera nya framgångar för teamet. Då vi plockat ihop alla saker och satt fart hemåt hade vi siktet inställt på rastplats Brändåsen för middag. Albin e fått välja mat och ville äta på MC Donalds. När vi klev in där var det så skitigt och äckligt att vi unisont bestämde oss för att gå över till världshuset istället, vi blev inte besvikna. Men föreståndaren på MC Donalds fick ett par ord att grunna på.