Tävling KS2 Rasbo, Vinst!

Igår körde vi andra deltävlingen i Uppsalas klubbserie.
Vi missade första deltävlingen som gick 16/5 då vi var slutkörda efter RMC i Västerås.
Lucas och Albin vill gärna köra denna serien eftersom de då får motta slutpris på Rasbo’s årliga prisfest i december, så vi siktar på att köra 3 av 4 deltävlingar. Tävlingsformen är ganska enkel med en träning och 2 heat som räknas som finaler och man får poäng efter placering.
Startordningen är lottad och starten sker med mastervarv som i MKR.

Jag, Lucas och Rasmus tog bussen och mötte upp Robban och Albin i Uppsala där vi stannade för att handla med oss lite mat till banan.
Det hade kommit några regnstänk på vägen till Uppsala, men prognosen visade på uppehåll fram till kvällen åtminstone.

När vi hade ätit, anmält och besiktat så startade tävlingen med en inledande träning. Banan var torr men väldigt hal då ett tjockt lager damm och fint grus hade blåst in från den närliggande crossbanan.
Bägge killarna anmärkte på att det var halt när de kom in efter träningen.
Lucas hade redan under träning visat att han kunde åka fort då han körde om några stycken och sedan utökade avståndet.
Albin såg stabil ut och höll samma fart som resten av fältet.

Jag blev förvånad över Lucas och den bestämdhet och fart han visade redan under träningen. Det känns som att något hände med honom i Skövde för det var där han började åka riktigt fort och satsa fullt. Det kanske är någon mognad i körningen han har uppnått, för det känns som det klickat åt det positiva hållet.

När det sedan var dags för heat 1 så fick Lucas startruta 3 och Albin ruta 5.
Robban hade ökat lite däckstryck och minskat spårvidden bak på Albins kart för att hitta mera grepp.
Jag smalnade av lite bak på Lucas kart också.

Precis innan fältet släpptes ut på banan så hade jag ett litet taktiksnack med Lucas angående starten eftersom jag vet att det var hans stora dilemma i Skövde där han alltid tappade placeringar. Ojämna startnummer innebär innerspår i första kurvan i Uppsala så vi skapade oss en plan för hur han skulle kunna avancera i starten, eller åtminstone inte förlora placeringar.
Motståndet var inte stort till antal, men förutom teamkompisen Albin som åker fort så var alla de andra hemmaförare och flera av dem är väldigt snabba på denna banan som de lagt kanske tusen varv på..

När starten gick så växte hornen ut på Lucas direkt. Han var med direkt när startlamporna släcktes och tog sig upp i ledningen efter första kurvan genom att göra precis som vi hade snackat om innan racet.
Albin plockade också en placering efter något varv och tog sig då upp till en 4:e plats. Tyvärr hade de tre framför honom med Lucas i spetsen dragit ifrån så pass mycket att det inte gick att jaga ifatt på de 3-4 varven som var kvar av heatet.
Lucas hade lite press bakom sig under delar av racet från Thor och Sebastian som stundtals var uppe och utmanade honom, men han körde utan att göra misstag och när målflaggan gick hade han lämnat en liten lucka till dem bakom.

I pausen som blev mellan heaten så började himlen se riktigt mörk ut och när det var ca 15 minuter till start så kom regnet.
Vi satte full fart med att byta till regndäck och göra de regninställningar på kartarna som var mest nödvändiga samtidigt som vi försökte få förarna att snabbt sätta på sig regnoveraller.
Vi hade inte brytt oss om att sätta upp några depåtält, så vi fick vackert stå och skruva i ösregnet och samtidigt försöka hålla vissa saker torra i verkstadsutrymmet i bussarna.


Som tur är så har vi fått ganska bra rutin och känsla för hur vi ska ställa in grejerna för regnkörning, även om mera tester och utprovning när det är blött skulle behövas.
Albins regndäck var dessutom nya och bara ruggade lite lätt på torrt. Regndäcken fungerar oftast som bäst när de har fått köras några pass då de kan vara väldigt hala när de är nya.


I heat 2 så fick Lucas återigen startplats 3 lottad och Albin fick då masterplats, nr 1.
Lucas gjorde en favorit i repris i starten trots att Albin som låg före honom hade hört om hans ”hemliga” plan 😉
Jag vet inte om Albin medvetet släppte förbi Lucas eller om han valde spår efter känsla så att han skulle klara kurvan under dessa svåra förhållanden.
Efter första böjen hade Lucas tagit ledningen följt av Sebastian och därefter Albin.
Så såg det ut ett par varv in i racet men tyvärr så snurrade Albin och tappade en placering. Sebastian som i inledningen hade legat och nosat på Lucas hade nu tappat eftersom Lucas körde väldigt fort trots regnet. Sebastian snurrade även han lite senare under racet, men Albin hade tappat för mycket för att hinna förbi honom. Thor var ute ur matchen då han snurrat ett flertal gånger och halkat nästan ett varv efter de andra.
Lucas fortsatte att pressa på och hade nu utökat sin ledning med ett kvarts varv när det var ett varv kvar. Jag försökte hänga ut över staketet och vifta åt honom att inte pressa så hårt och ta onödiga risker när jag såg honom komma på kontrollerad bredsladd genom böjarna. Men det gick bra och Lucas vann sista heatet ganska överlägset utan att snurra eller vara av banan vid något tillfälle.

Ställningen blev som sådan att Lucas vann bägge heaten (finalerna) och tog således en 1: plats. Resten av gänget hamnade på samma poäng allihopa och blev egentligen delad 2:a 😉
Då bästa placering räknas vid lika poäng så tillföll 2:a och 3:e plats Teresia och Thor.


Albin var lite besviken efter racet, men det gick ganska snart över för han hade nog haft rätt roligt under tävlingen ändå. Grabbarna har ju bra kompisar och har kul även mellan racen på en sån här tävling.
Lucas var jätteglad och man såg att han var stolt över att ha vunnit ärligt med bra körning. Han var snabbast under dagen och ingen kunde riktigt nå honom 🙂Nu blir det en liten paus i tävlandet under Juli. Det ger oss lite tid att kolla igenom utrustningen, påbörja Robbans bussbygge och träna lite på hemmabanan (som vi bara besökt 2-3 ggr i år) innan MKR-karusellen drar igång igen i augusti.

Tävling MKR 4 Skövde

Denna helgen har vi varit i Skövde och kört MKR 4.
Hela familjen Hillström med hund åkte ner på fredag morgon så att vi skulle hinna med att träna litegrann på fredag eftermiddag inför lördagens tävling.
Albin var i Danmark på semester och åkte till Skövde sent på fredag kväll direkt efter att ha landat på Arlanda. Vi hade tagit hans kart med oss så att vi kunde förbereda med anmälan och besiktning.

Väderprognosen hade hela veckan visat på regn under fredagen vilket gjorde att jag förberedde Lucas kart med regninställningar redan på torsdagen. Visserligen kom det några stänk under resan ner, men när vi kom fram så var det torrt och varmt i luften så jag fick direkt sätta igång och skruva tillbaka till torrinställningar.

Skövdes bana är kurvig, ojämn och går i vänstervarv. Det är en rolig men väldigt krävande bana så man måste vara på helspänn hela tiden vilket gör att förarna blir totalt slut efter ett 10-minuterspass i den värmen som var.

Lucas hittade rytmen redan efter ett par varv och på första träningspasset var han nere på låga 43-sekunderstider. Dagens bästa låg då på ca 42,5 sekunder. Det vi märkte var att det var otroligt bra grepp på banan så mellan de kommande träningspassen så fick vi jobba med inställningar och däckstryck för att få bort grepp ur bilen. Det nöp fast rejält i böjarna och studsade kraftigt då karten var precis på gränsen till att gå upp på 2 hjul. Vi fick till det hyffsat under dagen men det blev påfrestande för Lucas att köra då han studsade upp och ner i stolen och kastades kraftigt in i sidan av stolen.

Trots att banan var krävande och utmanande så tyckte Lucas om den. Den verkade passa hans körstil och han presterade tider som bara var några få tiondelar från de snabbaste.

Resten av familjen var med och tittade och hjälpte till med riggande av depå. Jag blev otroligt imponerad av Hubbe som normalt är en ganska energisk jakthund och inte på något sätt socialtränad. Han var lugn som en filbunke hela dagen och fann sig i allt. Barnen och förbipasserande vuxna stannade och klappade på honom när han låg och kopplade av utanför depåtältet. Det var väldigt skönt då man normalt har väldigt mycket att förbereda inför en tävling och nu kunde han vara med oss hela tiden och vi märkte knappt av honom 🙂

När träningen var över så fixade vi anmälan och besiktning av kartarna inför lördagen. Det var inga konstigheter förutom att klubben bara tog swish-betalning och flertalet av de tävlande hade väldigt bristfällig mottagning på telefonerna. Alla sprang omkring som yra höns och försökte hitta hotspots för att betala 😉

Lucas hade kört slut på all soppa under träningarna så vi bestämde oss för att åka in till Skövde för att tanka och köpa med oss pizza som vi sedan avnjöt på campingen vid bussen.

 

Efter maten så försvann Lucas iväg med några andra förare för att spela fotboll. Vi kunde se dem från bussen medans vi satt utanför och avnjöt några glas vin och spelade kort med Rasmus. Det var ett rejält gäng på ca 30 ungar som hade roligt på planen.
Efter detta så såg vi bara Lucas kortare stunder då han kom för att dricka vatten och när klockan var 23:15 så fick jag gå och tjata hem honom när han och ett gäng andra hade cykeltävling på banan.

Jenny och Rasmus hade gått och lagt sig vid 23 och sov som stockar i överbädden.
Lucas somnade strax före midnatt och jag stannade uppe för att vänta in Robban och Albin som dök upp vid 00:30.
Vi kastade in Albin bredvid Lucas i våran buss och han somnade ganska omgående.
Robban gick och la sig i sin buss och jag kröp upp bredvid Jenny och Rasmus.

På morgonen så riggade Robban upp sitt depåtält och vi andra käkade lite frukost i bussen.
Albin började helt plötsligt må jättedåligt och blev tvungen att kräkas. Han hade ju varit på äventyr i Danmark hela veckan och sedan flugit och åkt bil många timmar för att direkt kastas in i en tävling. Pressen och omställningen blev nog lite för mycket för stackarn som istället för att komma ut på banan för ett par träningspass fick stå över dessa och gå och vila. Han var lite ledsen för han hade sett fram emot att köra denna tävlingen.
Så krävande som denna banan är så gjorde han helt rätt i att avstå körningen på morgonen även om det normalt sett är väldigt ofördelaktigt att komma in på tidskörning utan att ha lagt ett enda varv på banan.

Lucas körde dock 2 träningspass på morgonen innan det var dags för tidskörning. Jag hade tagit med mig en uppsättning helt nya däck som jag hade planerat att han skulle få åka på under tidskvalet, men vi valde att åka vidare på gamla träningsdäck resten av tävlingen för det var ändå så bra grepp på banan.

Lucas satte snabbaste tiden i sin grupp på träning nr 1 och näst snabbast i träning nr 2. Det var hela tiden en väldigt jämn kamp mellan honom och Herman Holmström (som senare vann hela tävlingen) där de bytte platser och bästa tid hela tiden. I träning nr 2 så hade Lucas och Herman exakt samma snabbaste tid på näst sista varvet. Speakern som hela tiden ropade ut vem som låg i ledningen visste inte hur han skulle agera när de hade kommit in på samma tid, men under sista varvet så lyckades Herman knipa en tid som var några tusendelar bättre än Lucas. Det var väldigt spännande att titta på träningarna då Lucas och Herman hade lämnat de andra långt bakom sig och hade ett riktigt tajt och bra race med snygga omkörningar.

När det var dags för tidskörning så hade Albin piggnat till så pass att han ville göra ett försök.
Det var lottad startordning och för stackars Albin så gick ju hela tidskörningen åt att lära sig banan vilket gjorde att han inte kunde prestera några topptider. Han gjorde ändå en stark insats och lämnade flera stycken bakom sig när han körde snabbare för varje varv.

Albin fick efter avslutat tidskval och vägning veta att han var lite för lätt. Lägsta vikt för kart och förare är 105 kg i klass Micro, men vågen visade 104,8 kg. Han hade nog förlorat några hekto på morgonen efter att ha mått dåligt och inte kunnat äta normalt. Det blev en nervös väntan innan omvägningen som då visade 105,0 kg och Albin var godkänd..
Det gäller att ligga på marginalerna 😉

Lucas körde väldigt snabbt i tidskvalet och kom i mål med näst bästa tid (strax efter Herman) i sin grupp vilket gav honom startplats 8 i kvalheaten då man istället startade hela fältet och slutade köra grupper.

I de följande två kvalheaten kom Lucas in som 9:a i bägge. Albin kom in på plats 23 resp. plats 19.

I förfinalen så var det ett tajt race i toppen! Det var en snabbare grupp om ca 9 ekipage som hade dragit ifrån resten av fältet och kämpade om placeringar. Lucas kom i mål som 7:a efter att ha jagat och kämpat kanonbra. Albin blev stundtals lite hindrad av andra framför och kämpade fortfarande med att hitta spåren och komma in i flytet ordentligt. Han kom i mål på plats 20, men mådde iallafall betydligt bättre nu och hade tidigare fått i sig lite mat och energi.

När det sedan var dags för final så startade Lucas som 7:a och Albin som 20:e.
Något som Lucas behöver jobba på är starter. Under hela tävlingsdagen har Lucas förlorat placeringar i starten. Han har sedan kört så pass bra så han har kunnat återta vissa placeringar, men han är alldeles för snäll och släpper av när det börjar bli trångt. Speciellt in i första böjen efter start då han istället för att stå på sig och vara tuff, släpper in folk framför sig för att undvika kollisioner när det blir trångt. Det är en jättebra egenskap, men för att vinna race så behöver han hålla sin plats så han slipper spendera resten av racet på att köra upp sig i fältet. Han har verkligen farten och tekniken för att hänga med i toppklungan.
Så i finalen halkade Lucas ner från plats 7 till plats 13 direkt efter start. Han körde sedan otroligt fokuserat och fint och när målflaggan gick så hade han kämpat sig upp som 10:a vilket blev hans slutresultat.

Albin jobbade på i bakre delen av fältet och tog sig förbi några stycken med ren och proffsig körning. Han slutade på plats 17.

 

 

Detta var en väldigt rolig och bra arrangerad tävling och den första vi har kört i år utan större kollisioner eller incidenter.
Lite olyckligt dock för Albins del som inte fick tillfälle att träna och således inte fick samma förutsättningar som alla andra.

När barnen blev för sockerstinna mellan racen så var det praktiskt att ha hundburen på plats i bussen 😉

Efter prisutdelningen på packade vi in oss i bussarna och styrde kosan hemåt med ett litet pitstop för mat på vägen…

MKR 3 Rättvik

Så här fint var vädret när vi kom till rättvik på fredagen. Med vi menar jag Robert, Pernilla, Albin och Lucas. Andreas var upptagen med arbete så vi lånade Hillströms motorhome och tog med oss Lucas till rättvik. Tack för lånet av både buss och son.

Ingen av oss hade tidigare besökt denna underbara kartbana som är en av norra europas längsta(1255m) och mest kuperade.

Lördagsmorgonen bjöd på två gånger nio minuter träning vilket inte är mycket tid att lära sig en ny bana på. Under första passet började det dessutom regna och Albin tyckte det blev för halt och avbröt passet efter ca 5 min medan Lucas kämpade på passet ut. Till pass två blev det således regndäck och båda grabbarna tyckte att det var mycket bättre och flytet började infinna sig. Till tidskörningen såg det ut att torka upp och det byttes till slicks igen. Detta väder skulle bli signifikant för dagen, skurar och en bana som just börjat torka upp innan nästa skur kom. När alla står uppställda på start gridden så börjar det regna igen och sedan släpps fältet ut på tidskörning. Vid tidskörning gäller det att sätta ett så snabbt varv som möjligt. Det snabbaste varvet för varje förare ligger till grund för startpositionen i kvalheaten. Regnet tar i och det blir ordentligt blött. Jag blir lite oväntat, faktiskt imponerad av hela startfältet som alla åker mycket behärskat under dessa hala och svåra förhållanden. Visst snurrar några och någon åker av men det hela avlöper riktigt bra. Lucas får 9:e bästa tid och Albin14:e.

                            

Till kvalheat 1 är det fortfarande vått och regndäck. I kvalheaten är det till skillnad från tidskörning position över mållinjen efter i detta fallet 5 varv som räknas. Lucas kommer in på 10:e plats och Albin på 15:e. I heat 2 snurrar Albin av och halkar ner till 20:e plats, Lucas fixar 9:e.

                       

I förfinalen blev det regndäck grabbarna är båda av banan vid varsitt tillfälle men lyckas ta tillbaka och hålla sina positioner 9:a och 15:e

.                  

Till finalen är det riktigt svårt att bestämma om de ska köra på regndäck eller slicks. Det har nästan hunnit torka upp, det finns ett smalt torrt spår på banan men regnet hänger i luften och några enstaka droppar kommer ner från en jämngrå stratus täckt himmel. De erfarna står med karten på vagnen utan monterade hjul, de ligger bredvid! Mekanikern står med mutterdragaren i handen och väntar in i det sista. Utan Andreas på plats (Pernilla gjorde ett jätte bra jobb med att rulla kartar, torka hjälmvisir och serva oss) har jag totalt åtta hjul att montera så detta är inget jag har tid att göra. Vi har gemensamt ca 10 minuter tidigare tagit beslutet att åka på regndäck, det känns säkrast men jag minskar däcks trycket litegrann för att försöka hålla ner däcks temperaturen. Så nu står vi och hoppas på regn! Flertalet väljer att åka på regndäck, några byter till slicks. En är så pass sen att byta så det visar sig efteråt att de bara fått dit två av tre av bultarna på ett av bakhjulen ordentligt och hjulet sitter och vobblar i en bult på slutet. Starten går, Lucas förlorar några placeringar och får sedan ett ganska lugnt och stabilt lopp som han slutar på en mycket fin 12:e placering. Albin krigar på från sin 15:e plats. När han ligger på 14:e så snurrar killen framför honom (en av det som valt att köra på slicks). Albin lyckas väja på utsidan i ingången till en av backarna. Ut i gräset, front bumpern slår i gräset och trycks in. Detta kallas front faring och ger normalt 10 sekunders tilläg, (indikerar att man kört in i någon för hårt bakifrån) hoppas bara någon av funktionärerna såg detta. Han lyckas ta sig ut på banan via en escape rutt men förlorar allt momentum  i uppförsbacken och halkar ner till 22:a plats. Det är 4 varv kvar och nu har nog hornen växt för han kör om en efter en av de som smet förbi och lyckas hålla sig på banan. Lucas slutar på 12:e plats och Albin på 16:e efter en mycket nervkittlande final. Och ja jag tror vi valde rätt däck, de blev inte överhettade och segraren Alice Lundberg åkte också på regndäck.

En av funktionärerna hade lyckligtvis sett Albins undanmanöver så tidstillägget ströks.

Rättvik var en mycket trevlig kart erfarenhet. Vädret satte oss på prov men vi hade alla en mycket rolig och givande helg. Jag och Andreas måste nog ta med våra kartar hit och köra några varv.