MKR 2 Enköping

Lördag den 20:e maj var det dax för den andra deltävlingen i MKR serien, denna gång i Enköping.

Albin hade aldrig kört på Enköpings kartingbana och Lucas endast en gång för länge sedan. Vi åkte därför dit på fredags eftermiddagen för att hinna med att träna. Det bjöds på riktigt varmt och fint väder, träningen gick bra och grabbarna hittade spåret runt banan ganska så fort.

Kvällen blev mycket lyckad och trevlig. Vi grillade hamburgare på campingen och grabbarna cyklade och lekte med sina kompisar.

Lördagen bjöd på lite svalare väder vilket var skönt. Träning, tidskörning och heaten gick bra för både grabbarna. I förfinalen gick det riktigt bra och de körde in på 7:e (Lucas) och 8:e (Albin) och fick således dessa placeringar på startgridden till finalen.

MKR tävlingarna i år har präglats av ett stort startfält 30+ kartar och av dessa en hel del oerfarna debutanter. I dagens final kom 30 st till start och det skulle visa sig svårt att få iväg hela gruppen. I första starten snurrade 3-4 kartar i andra kurvan och tyvärr kom Lucas in bakom dessa utan möjlighet till att väja och fastnade i en annan kart. Finalen röd flaggades och det gavs 10 min till att iordningställa kartarna. En av de inblandade hade fått ont i ryggen och ambulanspersonalen blev upptagna med detta (som tur var gick det bra för föraren). Detta kom till tävlingsledningens kännedom just som de släppt iväg startfältet på ett nytt mastervarv. Mastervarvet rödflaggades igen och vi fick vänta en god stund innan ambulanspersonalen blev avlöst av en ny ambulans och man kunde starta finalen igen.

Nu kom hela gruppen iväg och racet var igång. Både Albin och Lucas tappade någon placering under de första varven. På varv 5 var det en ordentlig olycka och det blev återigen rödflagg. Nu beslutades det att microfinalen skulle avbrytas och KZ finalen köras emellan. När microfinalen väl återtogs så blev det rullande start på ett led i de positioner de hade när man flaggade av samt att man drog av fyra varv som de hade avklarat. Lucas ut som 8:a och Albin som 10:a, nu vart vi två timmar försenade och råken började nog tryta hos de flesta.

Lucas körde stabilt och lyckades behålla sin 8:e plats till mållinjen. Albin låg 11 när en kart just framför honom snurrade i en av de sista kurvorna på sista varvet. Han lyckades bromsa och passera på utsidan utan att fastna i den snurrade karten men de som kom bakom lyckades knipa om han på insidan och han slutade på 13:e plats vilket var jättebra i denna kaos final.

Grabbarna var mycket nöjda Lucas fick en stor pokal för att ha kommit topp 10, grattis. Albins 13:e plats var has bästa MKR placering och det på en bana han inte sett förut, grattis.

Som vanligt har grabbarna kört snyggt och schysst hela helgen och de är verkligen något vi alla inblandade på ett eller annat sätt kan vara mycket stolta över.

Grattis också till klubbkompisarna William Palm 4:a och Oscar Lindell 16:e plats.

MKR 3 går den 3:e juni i Rättvik, vi ses där. Eller så kan ni som vanligt följa tävlingarna live på Amigoo.se

Tävling RMC1/Raket cup, Västerås

Hemmatävling 🙂

Vi gör ett inhopp i första deltävlingen i denna serien just för att det är på hemmabanan.
Förhoppningarna från min sida var ganska höga för jag vet att Lucas och Albin är snabba på Hälla Ring och de känner till den väl.
Vädret såg också ut att bli kanonfint enligt prognosen dagarna innan.
Det var fri träning hela fredagen innan tävlingen på lördag, men vi skippade den träningen och koncentrerade oss på att sätta upp depå och ordna med camping så vi skulle kunna ha det mysigt och sova gott i bussarna. Vi gick även till Pizza Hut och åt gott under fredagskvällen.

Mina förhoppningar till en pallplacering fick se sig grusade redan under fredagskvällen då tiderna från dagens träning presenterades. Alla som tränat i formel Micro åkte jättesnabbt och efter att ha studerat namnen på de deltagande och kollat gamla resultatlistor insåg jag att många utav dem tillhörde de snabbaste förarna i Mellansverige!
De presterade tider som var bättre än grabbarnas personliga rekord på banan (och det är inga dåliga rekord som spöar de flesta under normala träningsdagar) trots att effekten i motorerna är sänkt till detta år…
Vi insåg direkt att detta skulle bli en tuff utmaning.

Eftersom denna tävling inte betyder något egentligen så valde vi dessutom att åka på gamla däck vilket ger lite sämre tider bara det…

Under inledningen av racedagen så blev det som förväntat. Grabbarna körde bra men hängde inte riktigt med de snabbare förarna.
Albin var ledsen och tyckte dessutom att karten saknade den vanliga farten och känslan i böjarna och vi kunde se att den understyrde och han fick jobba rejält med att hitta grepp fram.
Det visade sig när vi mätte upp framvagnen med lasern att den stod snett och hjulen pekade galet. Detta var troligen också sviter efter kraschen i Linköping. Robban hade ju jobbat med ramen och bakvagnen och inte tänkt på att det skulle ha hänt nåt fram.

Efter att vi justerat in framvagnen så började farten komma och under förfinalen så kapade Lucas nästan en halv sekund på sitt personbästa och Albin var uppe och nosade på sitt rekord (bara en knapp tiondel ifrån).

De körde in sig på 7:e och 9:e bästa tid och med tanke på de resurser vi har jämfört med många andra så var vi jättenöjda.

I finalen lyckades Lucas hålla sig på position 7 hela racet. Albin hade kört upp sig till position 8 bakom Lucas men blev hårt uppvaktad av Oscar Lindell de sista 4-5 varven. I sista kurvan på näst sista varvet fick Oscar till ett läge och lyckades knipa den där 8:an och skickade ner Albin som slutade på en 9:e plats.

Jättebra kämpat av killarna mot riktigt tufft motstånd och det är roligt att se att de hänger med bra i körteknik, även om vi saknar lite motoreffekt mot de snabbaste teamen som har mer resurser och fler motorer.
En rolig och fint anordnad tävling, men trist av arrangörerna att bara ge de 5 första pris…

Tävling MKR1 Linköping

Idag körde vi MKR1 i Linköping.
Ingen av grabbarna har tidigare kört på denna banan och tyvärr gavs det inte tillfälle att träna på den innan tävlingen heller på grund av asfalteringsarbete.

Placeringsmässigt blev nog detta vår sämsta tävling hittills och med facit i hand så skulle nog åtminstone Lucas fått hoppa över denna tävling då han legat i hög feber och trolig influensa hela veckan innan, så han var rejält matt och orkeslös under tävlingsdagen.

Startfältet i formel Micro var så stort med 34 startande att de blev uppdelade i två grupper under träning, tidskörning och kvalheat.
Lucas och Albin presterade bra under de inledande träningarna och körde in sig på en 8:e plats i sina respektive grupper.
Även tidskörningen gick hyffsat där Albin lyckades få till 5:e snabbaste tid i sin grupp och Lucas en 9:e i sin grupp.

Under kvalheaten delades fältet upp i tre grupper där man samkörde två grupper samtidigt under kvalen.  Albin körde jättebra och var ett tag uppe och hade position 7 men blev hindrad av en långsam debutant under sista varvet och tappade två placeringar till 9:e.
Lucas snurrade ur sig ur första kvalheatet och kom in som 19 då han försökte knipa en 6:e plats. I nästa heat så kom han in som 9:a.

Hela racedagen överlag blev stundtals kaotisk då det var ett gäng debutanter med som var betydligt långsammare och yvigare i sin körning än de mer erfarna och snabbare förarna. Detta orsakade flertalet kollisioner och värst var det i finalen där det blev en jättekrock i första kurvan efter start. Om denna orsakades av en oerfaren debutant vet jag inte, men det blev flera farliga incidenter då ett gäng snabba förare kom ifatt en långsam debutant (som tycktes stå still i jämförelse) och som i sin tur blev stressad och fick panik framför de som skulle köra om.

I finalen startade Albin som kört bättre och bättre under dagen på en 14:e plats.
Lucas fick starta på en 24:e plats efter sin avåkning i det ena kvalheatet.
När starten gick i finalen blev det en jättekollision i första kurvan med många kartar inblandade. Heatet rödflaggades och när massan skingrats så stod såklart Albin, Lucas och några till kvar på banan med trasiga kartar.
Lucas kart var ändå körbar för han hade startat så långt bak i fältet att han hunnit få ner farten och kunnat slingra sig förbi några blockerande kartar. Albins kart var det tyvärr värre ställt med 🙁
Vi fick 10 minuter att fixa till den för start, men efter att ha sprungit till tälten och hämtat verktyg hade Robban bestämt att Albin var tvungen att bryta racet, då han upptäckte att Albin hade blivit påkörd så hårt bak i sidan att bakaxeln flyttat sig i sidled och vridit lagerhållarna och ramen helt sned. Efteråt upptäcktes att ramen även hade spruckit och en fälg var oval.

Såklart jättetråkigt för Albin som kört bättre och bättre hela dagen och som blir tvungen att kasta in handduken fast han inte var med och orsakade kraschen. Han var väldigt ledsen efter beskedet och med all rätt, men så är det i racing ibland.

Lucas körde bra i finalen men med startplats 24 bakom ett gäng yviga debutanter så blev han ju hindrad och blockerad under största delen av racet. Han körde om ett gäng och kom in på 20:e plats och med tanke på hans brist på ork och nedsatta reaktionsförmåga så är jag glad att han inte tog större risker för att ta sig upp genom fältet. Det var alldeles för många incidenter under dagen ändå.

Så slutsatsen är att det blev trist för grabbarna resultatmässigt där Lucas kom in på en 20:e plats och Albin på en 30:e plats efter att inte ha kört finalen. Men det var lärorikt och väldigt trevligt att besöka en sån fin anläggning. Både campingområdet och banan var kalasfin med stora ytor och ny fin asfalt.
Grabbarna hämtade sig rätt fort i humöret efter prisutdelningen och Albin knep ju iallafall sista pokalplatsen 😉

Vi tyckte det var så trevligt vid campingen så vi satte upp våra depåtält vid bussen och husbilen istället eftersom det ändå inte var så långt att gå till banan.

 

Under kvällen innan tävlingen hade grabbarna det mysigt i Jannes husbil med chips och Talang på tv.

De vuxna mekanikerna såg mest ut som ett gäng bloggande fjortisar, fullkittade i Tecno-mundering 😉

Nu kör vi ett inhopp i RMC1 (Rotax Max Challange / Raket cup) i Västerås nästa helg.

Tack Janne för hjälpen och trevligt sällskap då Hillströms inte var helt krya och pigga under helgen 🙂